PORADNA: Ke zveřejnění údajů na parte nemusíte mít souhlas zemřelého

29. květen 2018

Jaké povinnosti přináší nařízení GDPR pro obyčejného člověka? Riskujeme, když dáváme firmám souhlas se zpracováním svých údajů a mohou informační centra dál posílat na e-mail nabídky? Na podobné otázky v úterní Poradně Českého rozhlasu Vysočina odpovídal vedoucí Správního odboru jihlavského magistrátu Jan Vystrčil.

Nařízení má za cíl ochránit osobní údaje a zamezit jejich zneužívání. „Dnes pořádně nikdo neví, kolik firem na světě má o něm osobní údaje, profiluje ho, ví co rád jí, kam jezdí na dovolenou, jaký má příjem. To jsou informace, které o nás volně běhají po světě. Nařízení se snaží, abychom toto dostali pod kontrolu,“ vysvětluje Jan Vystrčil.

GPDR má mít vliv především na automatizované databáze

„Nařízení se na obyčejné lidi vůbec nevztahuje. Má postihnout automatizovaná zpracování, to, co se děje často jenom prostřednictvím strojů. Má postihovat informace, které jsou obsažené v nějakých evidencích,“ vysvětluje host. Nařízení tedy nemá vliv na fyzické osoby v oblasti domácích činností.

O úniku dat musíte být informovaní

Podnikatelé a firmy musí nakládat s osobními údaji jen k tomu účelu, za kterým je získali. Dále je musí udržovat v minimálním možném rozsahu a zabezpečit je proti úniku a zneužití. „Pokud se mu to nepodaří a data uniknou, tak musí oznámit bezpečností incident, a to jak vám, tak Úřadu pro ochranu osobních údajů.“

Prázdných parte se bát nemusíte

I okolo GPDR se šíří mýty a nepravdivé zprávy. Nemusíte mít například obavy z toho, že by parte zesnulého nemohlo obsahovat jméno, místo nebo datum narození či úmrtí kvůli tomu, že dotyčný zemřelý nedal souhlas se zpracováním osobních údajů. Žádná povinnost podat souhlas se zveřejněním údajů na parte neexistuje.

Spustit audio