Polnou prošel průvod se štětkou a vápnem

12. říjen 2014

Na konec války a novou republiku pochopitelně reagovali i obyčejní lidé na malém městě. V Polné pochodovali se štětkou a vápnem a jak proběhl historický okamžik v Brodě? V Jihlavě byla situace složitější, polovinu obyvatel totiž tvořili Němci.

Vyhlášení samostatnosti proběhlo ráno v pondělí 28. října v Praze. Na Vysočinu se dostávaly první zprávy kolem poledne. Telegrafem, někdy i telefonem, ale většinou po železnici. Třeba v Polné se lidé dozvěděli o převratu od vojáků, kteří prošli městem a měli na čepicích červeno-bílé pásky místo rakouských symbolů. Lidé přestávali pracovat a scházeli se v ulicích. Večer přijela lokálka ozdobená a ověnčená a to, co se zatím jen povídalo, bylo najednou potvrzeno.

První začali slavit mladí, procházeli městem, postupně se k nim přidávali starší a z oken začaly vlát první červeno-bílé prapory. Modrý klín tehdy ještě neměly. Průvod zpíval všechny zakázané písně: Kde domov můj, Hej Slované nebo Slovan jsem. Hlahol bylo slyšet na kilometry daleko, a tak do městečka přicházeli další lidé z okolních vesnic.

Někteří plakali, protože se konečně dočkali. Jiní byli opatrní, co kdyby se to ještě zvrtlo, a tak se radši zavřeli doma anebo hlasitě varovali, že ještě není vyhráno.

V úterý nešel nikdo do práce, všichni stáli na náměstí a čekali na nové zprávy. V polenské kronice se dnešní člověk dozví podrobnosti o tom, jak to naši předkové prožívali. Třeba když se pálil žluto-černý rakouský prapor. Polili ho petrolejem a zapálili a lidé nadšením křičeli. Nebo odstraňování rakouských symbolů z domů. Průvod měl červeno-bíle ozdobený žebřík. Měli sekery na plechové cedule a štětky s kyblíky plnými vápna na zabílení německých nápisů. Nápisy a orly nejprve pomazali vápnem a potom utrhli a shodili dolů, kde je dobíjeli sekerami. „Tati, proč sundávají ty černé ptáky?“ ptal se nepatrný maličký občánek tatíka, který ještě oblečen ve vojenském, hocha za ruku vedl. „Inu víš, oni ti ptáci pořád jen žrali a nic nenesli, tak musí dolů,“ vysvětloval otec, píše kronikář.

Konaly se slavnostní bohoslužby a taky se rychle přejmenovávaly ulice. Třeba v Lukách najednou měli Wilsonovo náměstí nebo Masarykovu a Kramářovu ulici.
A jak to prožívali muži, co byli na frontě? „Panika k nepopsání, vojáci chytají se vlaků a na střechách, stupátkách vagonů se zachraňují,“ zaznamenal kronikář v Lukách nad Jihlavou. Radost pomalu střídaly starosti všedního dne. Jak zajistit pořádek, jak se rozdělit moc na radnicích, jak uživit vracející se vojáky. Ale o tom zase někdy jindy.

autor: Petra Emmerová
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.