Polná bude mít novou soukromou školu. Budova ze dřeva a skla bude hotová 1. září

24. srpen 2020 06:00

Zatímco většina škol na Vysočině připravuje učební plány a hygienické pomůcky, v Polné na okraji města finišují se svými pracemi sklenáři tesaři či elektrikáři.

Řemeslníci tam totiž dokončují zbrusu novou budovu. Soukromá základní škola bude pracovat podle Montessori postupů. První žáky přivítá už 1. září.

„Teď zasklíváme ten vstupní prostor. Máme takovou myšlenku, že když děti přijdou do školy, aby bylo krásně vidět tam do té víceúčelové místnosti,“ ukazuje vchod do budovy spoluzakladatel školy Viktor Blaha, který pomáhá s dokončováním prací, zatímco podává dělníkům skleněné tabule.

Dostatek světla, otevřené prostory

Právě otevřené prostory a dostatek světla jsou v budově důležité, dodává průvodkyně školy – jak se místní pedagogičtí pracovníci nazývají – Lenka Marková: „Na chodbě jste si mohli všimnout světlíku, které nám tu budovu prosvětlují přirozeným denním světlem. Jsou i v těchto učebnách, které jsou orientovány v budoucnosti do vnitřku toho atria.“

Ačkoliv teď stojíme ve třídě s dostatkem světla, protože po celé délce stěny jsou veliká okna mířící do polí, v následujících letech se volný prostor zastaví a okna se tak i zatemní.

Od prvního září sem totiž nastoupí pouze děti navštěvující základní školu, do budoucna ale vedení ústavu počítá i se staršími i mladšími žáky. „Bude to takový kampus Montessori, který se tady snažíme vybudovat tak, aby poskytoval vzdělání dětem už od jednoho roku až po středoškolské vzdělání.“

Předškolní děti by se měly do prostor školy nastěhovat v příštím školním roce, možnosti v středoškolském vzdělávání ale zatím vedení školy zjišťuje.

Propojení s přírodou

Nová budova – tedy zatím alespoň její část – vyrostla na samém okraji Polné pár kroků od lesa, vzdělávací principy by totiž měly děti pojit i s přírodou. I proto přírodní materiály využívají dělníci na stavbě, vysvětluje Lenka Marková: „Snažíme se být v souladu s přírodou, takže je používáno dřevo, tady z Vysočiny ideálně, vidíte, že ta stavba má vlastně dřevnou konstrukci s odhalenými trámy tak, aby to vlastně bylo co nejpřirozenější.“

V už hotové části budovy dělníci ladí poslední detaily. Už 1. září je ale nahradí žáci, kteří přijdou do nového zahájit premiérový školní rok čerstvě dokončené stavby. 

autoři: Tereza Pešoutová , mik
Spustit audio

Související