Polévka z kořenové zeleniny a čočky
Pořádná vydatná polévka je základ stravy a umět polévku dobře vyladit, ochutit, to je zase základ úspěchu! Pro recept jsem tentokrát zašla za kolegyní Irenou Šarounovou, která už v minulosti mnohokrát dokázala, jaká je skvělá kuchařka. Její tip na polévku mě ohromně potěšil – tohle u nás bude chutnat všem.
"Dělám polévku z kořenové zeleniny a červené čočky. V podstatě to stačí jako hlavní jídlo s kouskem pečiva, protože ta čočka tomu dá tu vydatnost a čočka zase ty zdravé proteiny, které by měly být v každém jídle," popisuje Irena.
- kousek celeru
- 1 petržel
- 2-3 mrkve
- 1 cibule
- 1-2 stroužky česneku
- několik hrstí červené čočky.
- máslo (olej)
- sůl, pepř
- kmín
- majoránka
- bylinky na posypání – petržel nebo pažitka
Základ je jako na bramboračku. Na cibulku dáme nastrouhanou kořenovou zeleninu – petržel, celer, mrkev, a to pěkně osmahneme do voňava na másle nebo na oleji, jak je kdo zvyklý, může to být i na sádle.
Přidáme sůl, kmín, pepř a česnek. "Z italských jídel jsem zvyklá krájet česnek na drobné kostičky. Vyndám si prostředek, protože se říká, že z toho bývá špatně. Nakrájím na plátky, proužky a kostičky a ty dávám do jídla," doplňuje Irena.
Dále do polévky dáme majoránku a rovnou do toho základu také červenou čočku. A vaříme, až je to hotové. Nakonec se polévka posype zelenou petrželkou nebo pažitkou.
Na této polévce je sympatické, že je nejen chutná a voňavá, protože je dělaná na másle, ale že je i celkem rychle hotová.
Zprávy z iROZHLAS.cz
-
Preventivní testy mléka a kontroly na hranicích. Česko zpřísní opatření kvůli slintavce a kulhavce
-
Stoupenci Le Penové budou hrát kartu ublíženosti. Její trest prohloubí stávající postoje, míní odborník
-
Riziko přenosu slintavky a kulhavky do Česka roste. Nejpravděpodobnější je zavlečení člověkem
-
V Litvě vytáhli z bažiny obrněné vozidlo s těly třech mrtvých amerických vojáků. Čtvrtý se stále pohřešuje