Polévka z kořenové zeleniny a čočky

Pořádná vydatná polévka je základ stravy a umět polévku dobře vyladit, ochutit, to je zase základ úspěchu! Pro recept jsem tentokrát zašla za kolegyní Irenou Šarounovou, která už v minulosti mnohokrát dokázala, jaká je skvělá kuchařka. Její tip na polévku mě ohromně potěšil – tohle u nás bude chutnat všem.

"Dělám polévku z kořenové zeleniny a červené čočky. V podstatě to stačí jako hlavní jídlo s kouskem pečiva, protože ta čočka tomu dá tu vydatnost a čočka zase ty zdravé proteiny, které by měly být v každém jídle," popisuje Irena.

Ingredience
  • kousek celeru
  • 1 petržel
  • 2-3 mrkve
  • 1 cibule
  • 1-2 stroužky česneku
  • několik hrstí červené čočky.
  • máslo (olej)
  • sůl, pepř
  • kmín
  • majoránka
  • bylinky na posypání – petržel nebo pažitka

Základ je jako na bramboračku. Na cibulku dáme nastrouhanou kořenovou zeleninu – petržel, celer, mrkev, a to pěkně osmahneme do voňava na másle nebo na oleji, jak je kdo zvyklý, může to být i na sádle.

Přidáme sůl, kmín, pepř a česnek. "Z italských jídel jsem zvyklá krájet česnek na drobné kostičky. Vyndám si prostředek, protože se říká, že z toho bývá špatně. Nakrájím na plátky, proužky a kostičky a ty dávám do jídla," doplňuje Irena.

Dále do polévky dáme majoránku a rovnou do toho základu také červenou čočku. A vaříme, až je to hotové. Nakonec se polévka posype zelenou petrželkou nebo pažitkou.

Na této polévce je sympatické, že je nejen chutná a voňavá, protože je dělaná na másle, ale že je i celkem rychle hotová.

Spustit audio

Více z pořadu