Podlaha kostela v Řečici pod Lipnicí ukrývala renesanční náhrobek

4. srpen 2019 06:00

Pod podlahou opravovaného kostela svatého Jiří v Řečici na Havlíčkobrodsku našli řemeslníci téměř neporušený náhrobní kámen z 16. století.

Deska je dokladem překvapivě vysoké kulturní úrovně v jinak jednoduchém a prostém venkovském kostele, uvedl Marek Hanzlík z obecně prospěšné společnosti Přátelé podlipnických kostelů.

Muž z nedalekého Budíkova

Náhrobní kámen Václava Uhlíře z Budíkova je z roku 1577. Deska je kvalitní a výborně zachovalá. „O Václavu Uhlířovi z Budíkova toho zatím mnoho nevíme, ale každopádně se jedná o nedaleký Budíkov u Humpolce,“ řekl Hanzlík, který je zároveň kastelánem hradu Lipnice nad Sázavou a na opravy kostela v Řečici dohlíží. V Budíkově podle něho stála tvrz nebo jiné sídlo pánu z Budíkova.

Podlipnické kostely

Řečický kostel je jedním ze tří kostelíků pod hradem Lipnice, v nichž jsou malby ze 14. století. Jsou i v kostele svatého Martina v Dolním Městě a v kostele svaté Markéty v Loukově. Přátelé podlipnických kostelů se na jejich obnově podílejí skoro dvě desetiletí. Díky grantům, příspěvkům do sbírky a spolupráci s obcemi se už podařilo udělat práce za 16,5 milionu korun.

Na kostelu svatého Jiří v Řečici, v němž jsou cenné středověké malby, nechala farnost díky evropské dotaci opravit střechu a fasádu. Práce začaly v květnu, teď pokračují uvnitř kostela. Náklady na letošní opravy jsou přes 2,7 milionu korun, dotace je 2,3 milionu. Ve prospěch kostela půjde i výtěžek koncertu, který se bude v neděli 4. srpna konat na hradě Lipnici.

zdroj: ČTK
Spustit audio

Související