Na místě kaple svatého Víta postavili na kopci u Jakubova letohrádek. I z něj už je dnes zřícenina

29. červenec 2019

Na kopci, kousek od Jakubova u Moravských Budějovic na Vysočině stojí zajímavá zřícenina. Na první pohled by člověk řekl, že to bývala rozhledna. Má totiž geometricky pravidelný půdorys. Na mapě je ale uvedeno, že jde o kapli svatého Víta. My jsme ovšem zjistili, že kaple už tam dávno nestojí.

Na kopci, který se dnes jmenuje Svatý Vít, opravdu kdysi kaple stávala. „Původně se tento vrch jmenoval Křížová hora, podle tří dřevěných křížů,“ říká starosta Jakubova u Moravských Budějovic Miroslav Kabelka.

Později dostal kopec jméno právě podle kaple, která byla vysvěcená v roce 1677. Vedle ní stávala i poustevna. Mnich, který v ní žil, měl za povinnost třikrát denně v kapli zvonit. Kopec byl tehdy holý a obklopený poli místních obyvatel. Políčko měl pro své potřeby i poustevník.

Kaple na kopci stála až do konce 18. století. Na jejím místě pak vyrostl letohrádek, který využívala šlechta z nedalekých Moravských Budějovic. Stavba měla tvar osmibokého hranolu a byla postavená z cihel. „Sloužilo to až do roku 1848, kdy hrabě zemřel, a jeho dcery už o to neměly zájem. Víc než sto padesát let tak stavba chátrá,“ říká Miroslav Kabelka. Je zajímavé, že podoba kaple se díky starému obrazu dochovala, podoba letohrádku však nikoli. Dochovaný je i zvon a obraz svatého Víta, které se po zbourání kaple přestěhovaly do Ohrazenic, části obce Jaroměřice nad Rokytnou.

Dnes zbyly z letohrádku jen obvodové zdi přízemí a prvního patra. Ve zdech jsou ještě patrné otvory po trámech i po točitém schodišti. Stavba je ve špatném stavu a její zkáza vlivem povětrnostních podmínek stále pokračuje.