Pod věžemi jaderné elektrárny Dukovany rostou bylinky
Kuchaři ze závodní jídelny v jaderné elektrárně Dukovany si čerstvé bylinky trhají přímo v areálu závodu. Záhonek se letos objevil na trávníku hned vedle kuchyně. Rostlinám se očividně daří.
„Radioaktivita je zde podstatně nižší, než v Třebíči na náměstí. Před tím, než jsme začali bylinky používat, jsme si to nechali oborně proměřit,“ říká mluvčí elektrárny Jiří Bezděk. Vyloučil tak jakékoli obavy o kvalitu rostlin. „Je tady pouze přirozené záření, které je kolem nás,“ dodává. Záhonek má tvar kapky nebo lístečku, a je rozdělený na minizáhonky s jednotlivými bylinami. Stejně jako o veškerou zeleň v areálu se i o tento nový záhonek starají místní zahradníci. „Máme tady pažitku, oregano, šťovík, šalvěj, tamhle je magi,“ vyjmenovává některé z bylinek zahradnice Lenka Březinová.
Zájem o zdravější středomořskou nebo asijskou kuchyni stoupá. Zatím ale vede řízek nebo svíčková
Z bylinkového záhonku má radost i kuchař Lubomír Tesař. „Využívám ji téměř každý den,“ říká. Je vědom toho, že pokud bude na jídelním lístku výběr mezi řízkem a lasagnemi s rajčaty a bylinkami, vyhraje řízek. Chutě strávníků totiž většinou zůstávají tradiční, ale požadavků na asijská nebo středomořská jídla je stále více. Rád by proto příští jaro viděl na záhonku bylinek ještě víc. „Koriandr, čínskou bazalku, citronovou trávu, byl bych spokojen,“ usmívá se.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.
Václav Žmolík, moderátor
Tajuplný ostrov
Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.