Pod stromeček můžete věnovat i bylinky

20. prosinec 2016
Dobré odpoledne

Vymyslet něco originálního pod stromeček, není vždycky snadné. Co takhle letos zkusit dárek z bylinek? Potěší a taky pomůže. Náměty přinesla do poradny Regionu bylinkářka Květa Šimková.

„Pěkný je bylinkový sáček do koupele, který připravíme úplně jednoduše. Posbíráme bylinky, které máme doma nebo koupíme sušené. Hodila by se levandule, ibišek nebo sléz. A můžeme samozřejmě i něco zeleného, co voní. Takže třeba meduňku, tymián, šalvěj. K tomu přidáme mořskou sůl a můžeme přidat i ovesné vločky. To všechno smícháme dohromady,“ doporučuje host. Celé to pak zabalíte do sáčku, například netkané textilie.

Věnovat můžete i bylinkovou vůni do pokoje

„Určitě by bylo dobré vyrobit bylinkovou směs z bylinek, které obsahují hodně silic. Nabízí se meduňka, tymián, mateří douška, levandule a středomořské bylinky, které mají hodně silic, protože na ně svítí hodně sluníčko,“ doporučuje Květa Šimková. Pak stačí bylinky smíchat dohromady, rozložit na nějaký tácek a při pokojové teplotě krásně uvolňují vůni.

Bylinky potěší i chuťové buňky

„Nejjednodušší je vyrobit bylinkovou sůl, protože ta se nám nekazí a nejde na tom ani moc zkazit,“ doporučuje paní Šimková. Půl na půl pak smícháte mořskou sůl s bylinkami, které máte v kuchyni nebo jste podle předchozího návodu použili k provonění vašeho pokoje. Bylinky by měly být usušené tak, že budou křupat. Pak tuto směs semelete v mlýnku na mák. Tím získáte sůl obohacenou o látky z bylinek. Taková sůl je estetická, voňavá a podle použitých bylinek i přínosná pro zdraví.

Spustit audio