Pod hradem Sádek vzniká nový amfiteátr s bludištěm

1. září 2011
Zprávy z

Bude součástí lesoparku, který právě v těchto dnech obnovují Lesy České republiky.

Lesoparku pod hradem Sádek se navrací jeho původní vzhled. Zvláštní homolovitý kopec, na kterém hrad stojí, křižovaly ještě na začátku minulého století pěšiny s altánky a vyhlídkami do krajiny. Později ale vše zaniklo a zarostlo neprodyšnou džunglí. Lesy České republiky ale v loňském roce začaly s obnovou lesoparku a chtějí mu navrátit jeho původní tvář.

turistické chodníky

Kolem kopce pod hradem opět procházejí různé zpevněné chodníčky a cesty. Jsou ve třech samostatných okruzích, které na sebe ovšem navazují a dostanete se po nich až nahoru na hradební val, kde je postavená půlkruhová kamenná bašta a tato bašta bude sloužit jako vyhlídka do krajiny. Podobných vyhlídek je tu ale mnohem více a před každým z těchto míst je udělaný průřez hustým lesem, aby byl ze sádeckého kopce vidět obzor v dálce.

hrad Sádek - vyhlídka

Turistické pěšiny bude doplňovat celkem devět informačních panelů nové naučné stezky, která turistům poskytne ucelené a zajímavé informace o tomto místě. Vybavení lesoparku bude opravdu na vysoké úrovni. Kromě jednoduchých laviček a zastřešených lavic se stolem vyrobených z půlených loupaných kmenů, se právě v tuto dobu, těsně pod hradebním valem, buduje amfiteátr s bludištěm. To poslouží především k pořádání dětských her a soutěží a popřípadě i k dalším kulturním akcím. Pro děti tu bude i jakési lanové centrum s herními prvky různé obtížnosti.

nový amfiteátr pod hradem Sádek

Zajímavým místem nedaleko amfiteátru je takzvané Broukoviště, které pracovníci Lesů České republiky vytvořili z pokácených starých dutých a hnilobou napadených kmenů zakotvených buď nastojato do země a nebo položených přes sebe, aby poskytovaly vhodný biotop pro hmyz - především vzácné druhy brouků, jako jsou zlatohlávek skvostný, zdobenec zelenavý, páchník hnědý a další kteří se v této lokalitě vyskytují.

úpravy pod hradem Sádek
autor: Michal Malý
Spustit audio