Po zimě na kole zkontrolujte hlavně brzdy a řetěz

7. březen 2017
Dobré odpoledne

Březnové počasí vytáhlo ven první cyklisty. Co musíme na kole zkontrolovat, jak seřídit brzdy nebo přehazovačku, přišel na Region vysvětlit Pavel Sopko.

Po zimě je velmi důležité zkontrolovat tlak v pneumatikách. Hlídáme ho i během zimy. Pokud vzduch unikne a kolo stojí několik měsíců jen na ráfku, tak dochází k poškození pláště. „Plášť má nějakou životnost. Pozná se to většinou na boku, že je rozpraskaná guma a to je znak toho, že je plášť potřeba vyměnit,“ říká Pavel Sopko.

Z hlediska bezpečnosti jsou nejdůležitější brzdy

„U klasických brzd je potřeba zkontrolovat, jak moc máme sjeté brzdové špalíky a taky je důležité, jak jsou staré. Čím je špalek starší, tím je guma tvrdší a tím pádem je účinnost brzdy nižší,“ upozorňuje Pavel Sopko. U kotoučových brzd se shora podívejte na brzdu. Pokud je tam jen malá mezera a zbývá několik desetin milimetru a destička je nalepená na plechu, tak je dobré destičky před sezónou vyměnit.

Řetěz si před sezónou nechte přeměřit

Řetěz by se měl pravidelně měřit. Opotřebený řetěz musíme vyměnit. Pokud jezdíme dál, hrozí vážnější poškození, při kterém se musí vzadu měnit kazeta a vpředu převodníky. To je finančně velmi nákladné. Životnost řetězu prodloužíte řádným čištěním, promazáním a správným seřízením přehazovačky.

Odpruženou vidlici udržujte hlavně čistou

„Zásadní údržba je v tom udržovat ji čistou. Přílišná hygiena škodí. Nesmí se to zase přehánět. Rozhodně to nečistit ředidlem nebo benzínem. Kluzáky by tak měly být čisté a občas je promažte silikonovým olejem,“ říká Pavel Sopko.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.