Po Třebíči se u kontejnerů hromadí černé skládky. Lidé tam odkládají třeba gauč, matraci a ledničku

23. únor 2022 06:00

Gauč, matrace nebo třeba stará lednice. Kolem stání na separovaný odpad se v Třebíči stále častěji objevují věci, které by správně měly končit ve sběrném dvoře. 

Zakladatele černých třebíčských skládek není snadné dostihnout, ale někdy pomůže i náhoda.

V Zahradníčkově ulici v Třebíči se u kontejnerového stání hromadí odpad. Leží tam mimo jiné rozebraný gauč. Vzniká tam černá skládka. V hledáčku ji má také třebíčská městská policie. 

Městské kamery

„Snažíme se tam, kam dohlédneme našimi kamerami, tahle problémová místa monitorovat. V případě zjištění, že někdo ukládá odpad mimo popelnice, na místo vyjíždí hlídka strážníků a pachatele sankcionujeme,“ řekla zástupkyně ředitele městské policie Lucie Šerková. 

Město Třebíč zveřejnilo fotografie z osmi různých lokalit, kde je u kontejnerových stání neuvěřitelný nepořádek. Dopadnout toho, kdo to dělá, není snadné, dodává Šlerková: „Postih pachatelů je velmi problematický. Většinou se nepořádek objevuje ve večerních a nočních hodinách, proto je to pro nás většinou neznámý pachatel.“

Pomohla náhoda…

Přesto se to občas povede a při odhalení nepořádníka pomoct i náhoda. Jeden takový případ popisuje mluvčí třebíčské radnice Irini Martakidisová. „Někomu při zakládání černé skládky vypadly doklady, tak jsme zjistili, kdo to byl. A samozřejmě hrozí pokuta.“

A co všechno se dá u kontejneru najít? „Našli jsme dveře, matrace, ledničky, obrazovky od počítačů, je toho spousta.“ Oblíbená místa k ukládání odpadu jsou podle mluvčí na výpadovkách z města. 

Pokud někdo uloží objemný odpad u separačních kontejnerů, dopouští se tím zakládání černé skládky. Ve správním řízení za to může hrozit pokuta v řádu desítek tisíc korun.

autoři: Milan Soldán , mik
Spustit audio

Související