Vstupenky a jízdenky nabízí Třebíč lidem, kteří se přihlásí k pobytu. Od nového roku přijala 30 lidí

31. leden 2022 06:00

Další sídlo na Vysočině se chystá motivovat lidi k přepisu trvalého pobytu. V Třebíči za to nově nabízejí hned několik benefitů. 

Více obyvatel s trvalým pobytem chce v letošním roce získat vedení třebíčské radnice. Dosáhnout by díky tomu totiž mohla na vyšší příspěvky od státu. 

Lidí je víc

„Z dat mobilních operátorů víme, že to číslo, kolik tady máme trvale žijících obyvatel, je nižší než opravdu tady lidí je,“ řekla Českému rozhlasu mluvčí radnici Irini Martakidisová. 

„Při přihlášení dostanou vstupenky do městských památek, vstupenky do aquaparku a nebo roční jízdné v naší autobusové dopravě,“ vyjmenovala mluvčí s tím, že Třebíč od začátku roku, kdy začala nabízet tyto benefity, získala asi 30 nových občanů. „Proti dlouhodobým statistikám je to asi dvojnásobek lidí.“

Bořetín na Pelhřimovsku

Třebíč ale není sama, kdo chce více přihlášených lidí. Kupříkladu Bořetín na Pelhřimovsku začal lidem minulý rok za přihlášení pobytu vyplácet pět tisíc korun. Starosta Jan Cimburek je s výsledkem spokojený. „byli to čtyři obyvatelé. Je nás ve vesnici asi sto, je to slušný počet.“

Podle starosty může jeden obyvatel s trvalým bydlištěm přinést do obecní kasy až 20 tisíc korun ročně a to je pro vesnici s dvoumilionovým rozpočtem významná částka. 

autoři: Patrik Salát , mik
Spustit audio

Související