Po ovocné svačince si vypláchněte ústa vodou, předejdete zubním problémům

24. červenec 2015
Dobré odpoledne

V létě nás častěji trápí citlivost zubů. V horkých dnech pijeme víc studené nápoje, zmrzlinu a jíme ovoce. Kyseliny, které jsou v ovoci, naleptávají sklovinu nebo obnažený krček a tehdy zjistíme, že to bolí, že je zub citlivý. „Ovoce jako takové ale zubům neškodí,“ říká dentální hygienistka ze stomatologického centra Artdent Marie Plešingrová.

Po ovoci ale i dalších kyselých jídlech musíme z pusy odstranit kyseliny. Když by v ústech zůstaly, mohly by vést ke vzniku kazu. „Je dobré si po ovoci vypláchnout pusu čistou vodou nebo si dát žvýkačku,“ radí dentální hygienistka.

Nejčastější škůdce je kaz

Bolavé zuby, to je postrach, obzvlášť na dovolené. Nejčastější příčinou bolavých zubů bývá zubní kaz. Způsobují ho bakterie, které zůstávají v plaku. Živí se cukry, produkují kyselé toxiny, které rozpouští sklovinu. Vzniká kaz – zub začne být citlivý, pak bakterie infikují dřeňovou dutinu a to jsou právě ty nekonečné probděné noci, kdy už se moc těšíme na zubařské křeslo.

Nepomůže ani vizuální kontrola úst před zrcadlem. Tečka vždycky nemusí znamenat kaz, někdy může být schovaný i v mezizubním prostoru. Proto je důležité chodit pravidelně k zubaři.

Dalším důvodem, proč nás bolí zuby, může být zánětlivá dáseň. „Za to můžou zase bakterie schované pod dásní ve spodní vrstvě plaku a když se to dlouhodobě neřeší, vzniká z toho parodontóza,“ vysvětluje dentální hygienistka Marie Plešingrová.

Kartáčky kupujte jen ty měkké

Proti většině problémů se zuby pomůže správné čištění. Důležité jsou jednak krouživé pohyby, ale taky kartáček. „Má být měkký. Tvrdé kartáčky nebo přílišný tlak mohou vést k tomu, že si zuby obrousíme a poškodíme,“ radí dentální hygienistka. Příliš mnoho gumových součástí kartáčku je na závadu, protože ubírají místo štětinám – ty jsou na kartáčku nejdůležitější. Určitě by do naší výbavy měly patřit i mezizubní kartáčky. Naopak pasta je spíš doplňková věc.

Chat s Marií Plešingrovou

autor: Petra Emmerová
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.