Plnohodnotná náhrada za amalgámovou plombu zatím není

20. duben 2017
Dobré odpoledne

Od poloviny příštího roku budou zakázané amalgámové plomby. Proč a čím je zubaři nahradí, jsme probrali se stomatoložkou Taťánou Vrbkovou v Poradně Regionu po 14. hodině. Za zákazem amalgámový plomb nestojí zubaři, ale ekologičtí aktivisté, kteří upozorňují na zátěž, kterou tyto výplně znamenají pro životní prostředí. Jde o nebezpečné výpary rtuti, které se do ovzduší uvolňují při kremacích. Výpary rtuti se také objevují při přípravě výplně.

Zákaz nebude platit plošně. „Od 1. 7. 2018 jsou zakázané výplně amalgámu a to pouze u dětí do 15 let a u těhotných žen a kojících matek. My zubaři si myslíme, že dobře zhotovená amalgámová výplň z kvalitního amalgámu opravdu škodlivá pro pacienta není, protože tam je rtuť vyvázaná sloučeninou,“ říká Taťána Vrbková.

Náhrada zatím neexistuje

„Myslím si, že amalgámová plomba nahraditelná není nebo zatím nemá adekvátní náhradu. Možná by se mohlo jednat o tzv. skloionomerní cementy, ale my už dneska víme, že tyto cementy jsou méně mechanicky odolné a nejsou tak dlouhodobě stálé, jako amalgámy,“ upozorňuje host.

Za vznikem zubního kazu stojí bakterie

Kaz vzniká působením bakterií. A bakteriím se daří v místech, kde nejsou zuby řádně vyčištěné. Málokdy se kaz vyskytne na předních zubech, které většinou udržujeme dobře vyčištěné. Problém ale je v mezizubním prostoru, kde snadno zůstávají zbytky jídla a běžný kartáček se do těchto míst nedostane. Nutností tak je používání zubní nitě nebo mezizubního kartáčku.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.