Piloti se točí na letišti s rozpaženýma rukama, pobíhají a tančí. I to uvidíte na mistrovství

4. srpen 2017

Letiště Počátky v Chotěboři se modernizovalo ještě v době, kdy místní letečtí nadšenci ani neuvažovali o tom, že by se zde jednou mohlo konat nějaké mistrovství. Stavební úpravy se ale nakonec vyplatily.

„Když jsme tu před třemi lety měli poprvé mistrovství České republiky v akrobacii, účastnil se ho jako rozhodčí i prezident mezinárodní akrobatické komise a ten na konci ve svém projevu řekl, že by se u nás dala uspořádat i mezinárodní soutěž,“ vzpomíná Jiří Brožek z chotěbořského Aeroklubu.

Letos v červnu se sem národní mistrovství vrátilo. „Vyšlo to pěkně, jako taková generálka, aby se celý organizační tým připravil na tu následující větší událost - mistrovství Evropy,“ dodává.

Při přípravách soutěže na evropské úrovni nejde jen o zázemí pro piloty a jejich týmy, ale i o možnost vytýčit akrobatický box, což je krychle ve vzduchu, ve které piloti provádějí své sestavy. Letiště na mistrovství Evropy musí také splňovat přísné bezpečnostní podmínky. Diváci na plochu k letadlům vůbec nesmí, zato mají ale pěkný výhled právě na akrobatický box.

Ve vzduchu se utkají hvězdy ze 14 evropských zemí

Mistrovství Evropy uvítá celkem 47 závodníků ze 14 zemí. Teď jsou téměř všichni na místě a pilně trénují své sestavy. Na jejich cvičné lety naváže o víkendu zahájení soutěže.

Pravidla udávají přesně, jaké sestavy se během každého závodu provádí. „Povinnou volnou sestavu o deseti figurách znají piloti od mezinárodní akrobatické komise předem. Mají tu výhodu, že si ji od začátku sezóny mohou na různých závodech a vystoupeních trénovat. Pět figur je daných a dalších pět si pilot může doplnit podle sebe,“ vysvětluje Jiří Brožek z organizačního týmu.

Tajná sestava piloty otestuje

Překvapení ale přináší tajná sestava, která se skládá z návrhů týmů jednotlivých zemí. To je skutečný test schopností pilotů. Musí si zapamatovat deset prvků v určeném pořadí a nemají možnost si sestavu předem vyzkoušet.

Jiří Brožek z chotěbořského Aeroklubu, který bude na letišti Počátky v Chotěboři hostit mistrovství Evropy v akrobatickém létání

„Pro diváky je snaha naučit se sestavu nazpaměť zajímavá, protože piloti se ji učí na sobě. Točí se na letišti s rozpaženýma rukama, pobíhají a tančí. Když jste totiž ve vzduchu, tak tam sice máte papírek s nakreslenou sestavou, ale nepřečtete si ho, nemáte šanci. Musí si to našlapat do hlavy ještě na zemi. Když člověk něco zapomene, tak ho to těžce stojí body,“ popisuje Jiří Brožek.

Free style je skoro jako letecký den

Pořadatelé během celé soutěže sledují s napětím počasí. Když hustě prší, vyhlásí neletový den, vliv na soutěž může mít i silný vítr. Aby bylo mistrovství platné, musí být odlétané aspoň dvě sestavy, proto je začátek akce důležitý. „Jakmile se odlétá povinná sestava a první tajná sestava, spadne organizátorům kámen ze srdce. Pak už je jen na počasí, kolik dalších letů se stihne,“ usmívá se Jiří Brožek.

V neděli 13. srpna se letí závěrečná disciplína - free style, která se nejvíc blíží tomu, co vídáme na leteckých dnech. „Piloti mohou používat kouřové efekty. I rozhodčí soutěž hodnotí podle toho, jak se sestavy líbí, a ne podle toho, jak přesně je piloti letí,“ vysvětluje Jiří Brožek. K vidění jsou i nebezpečné prvky, při nichž diváci tají dech.

Vítěz získá pohár Ivana Tučka. „Osobnost Ivana Tučka si určitě zaslouží, aby po něm byla tato cena pojmenována. Byl to náš druhý mistr světa po Ladislavu Bezákovi, zvítězil na letišti v Hosíně v roce 1978,“ připomíná Jiří Brožek.

V závěrečný den mistrovství bude na programu po vyhlášení mistrů Evropy i krátká letecká šou, která začne vystoupením kapitána Kardoše z 211. taktické letky z Čáslavi na letounu JAS 39 Gripen. „Je to trochu rychlejší stroj, než jaký mají naši soutěžící. Předvedou se také vrtulníky a pro diváky máme i další překvapení,“ láká Jiří Brožek. Fanoušci akrobatického létání, kteří se budou chtít s piloty setkat, budou mít po vyhlášení vítězů možnost.

autor: dak
Spustit audio