Pěvecká soutěž Gabriely Beňačkové přiveze do Jihlavy 50 pěvců

28. září 2020 06:00

Mezinárodní pěvecká soutěž Gabriely Beňačkové představí v Jihlavě od 10. října 50 mladých operních pěvců z 21 zemí světa.

Do semifinále 13. ročníku soutěže jich porota vybrala o 15 víc než loni. Koncerty semifinalistů, finalistů jsou zatím z epidemiologických důvodů plánované pro 50 posluchačů, vysílané ale budou i on-line pro širší obecenstvo, řekl ředitel soutěže Jakub Pustina.

Zájem pěvců byl velký

První kola soutěže se konala v několika městech na světě. Přihlásilo se přes 200 lidí. „Zájem byl ještě o něco větší, než byl v minulých letech, protože ostatní světové soutěže tohoto rozsahu byly v letošním roce zrušeny. Takže většina zpěváků, kteří se chtěli nějakým způsobem prezentovat a ukazovat na soutěžích, se hlásila k nám,“ řekl Pustina.

Někteří zpěváci zpívali v prvním kole naživo, jiní využili možnosti pouze poslat svoje nahrávky. Pravidla soutěže to umožňují už několik let.

Mexiko, Japonsko, Čína

Mezi semifinalisty jsou i operní pěvci z Mexika, Číny, nebo Japonska. „Ti, kteří přijedou do Jihlavy, už jsou všichni vlastně vítězi. Jsou to vynikající zpěváci, žádní začátečníci nebo amatéři. Opravdu je to přehlídka toho nejlepšího, co momentálně ve světě je,“ řekl Pustina.

Žádná nejoblíbenější skladba, která by byla v soutěži sázkou na jistotu, podle něho není. V soutěži organizované v Česku se ale zahraniční soutěžící snaží občas zaujmout českou skladbou, často s Rusalkou. „Když ale přijede zpěvačka ze země, kde mají k češtině opravdu daleko, je to v tom hrozně slyšet. A i když třeba nádherně zpívá, tak jí to zbytečně uškodí,“ řekl Pustina.

V hotelu Gustav Mahler

Koncerty se budou konat v Hotelu Gustav Mahler. Vstup je zdarma. Semifinalisté vystoupí 10. října, finalisté o den později a 12. října soutěž uzavře koncert vítězů. „Diváky necháme na kapacitě 50 lidí, abychom se do nějakých bezpečnostních opatření vešli a nechali tam dostatečné rozestupy,“ řekl Pustina.

Český operní pěvec Jakub Pustina soutěž založil v roce 2008 a později ji svým jménem zaštítila pěvkyně Gabriela Beňačková, rodačka z Bratislavy, která působila na scénách v Česku, na Slovensku i v USA a v roce 2017 byla uvedena do Síně slávy pražského Národního divadla.

zdroj: ČTK
Spustit audio

Související