Pěstounské rodiny a maminky v nouzi nemusejí nakupovat nové věci. Vyberou si ve speciálním skladu

20. říjen 2020

V České republice je jich několik, na Vysočině je od letoška jeden otevřený ve Škrdlovicích na Žďársku.

Pěstounské rodiny dostávají do péče děti různého věku, od miminek až po dospívající mladé lidi. Náhradní rodiče se tak často ocitnou v situaci, kdy pro děti musí rychle sehnat oblečení, vybavení, hračky, boty, kočárek a další věci.

S tím jim pomáhá síť skladů, které původně vznikly právě především pro tyto přechodné pěstouny, a většinou je provozuje některá z žen z pěstounských rodin.

Sklad vznikl za koronavirové pandemie

V těchto skladech se inspirovala i Marie Trávníčková ze Škrdlovic, když se rodině s pěti vlastními a třemi dětmi v pěstounské péči za dob první vlny pandemie koronaviru razantně ztenčily příjmy.

„Byla jsem ráda, když jsem zjistila, že existují nějaké skládky pro pěstouny, protože jsem kluky obula, oblíkla. Ten nápad se mi úžasně líbil, protože jsem říkala proč kupovat nové věci, když kupa těch věcí ve skládkách je kvalitních a může dál posloužit,“ usmívá se žena, která se stará o osm dětí.

Pomohli na obecním úřadě ve Škrdlovicích

Marie Trávníčková projela několik skladů v jiných krajích a sbírala inspiraci. Pak přemýšlela, kde sklad zařídit. Od kolegyně z práce na částečný úvazek dostala tip na paní starostku Škrdlovic, která jí nabídla místnost na obecním úřadě.

„Platím za to jen symbolickou částku, sto korun za měsíc jako nájem,“ říká Marie Trávníčková. Ve skladu už jsou hromady věcí roztříděné do banánových krabic podle velikosti. Než se tak stane, musí pěstounka po nocích třídit pytle věcí od dárců doma a v meziskladu na zahradě, který býval dříve udírnou. Ten je nyní až po strop zaskládaný nejen oblečením a botami, ale i hračkami, knížkami, kočárky, autosedačkami, odrážedly, koly, přebalovacími stoly, a spoustou dalších věcí pro děti všeho věku.

Kontakty jsou na facebooku

Věci jsou k dispozici zdarma nejen pro pěstounské rodiny, ale i rodiny nebo maminky, které se ocitnou v nouzi. Stačí se s Marií Trávníčkovou spojit přes facebookovou stránku nebo v některé skupině pro ženy v nouzi nebo potravinová pomoc.

Tak jako všechny věci pocházejí z darů, jsou zdarma pro všechny, kdo je potřebují. „Když mi někdo bude chtít přispět malou částkou nebo něčím pro děti, budu ráda, ale jinak je to zdarma,“ vysvětluje Marie Trávníčková.

Skládek se rychle zaplnil a věci už není téměř kam dávat, ale paní Marie doufá, že se teď ozve zase více lidí v nouzi a věci se opět rozdají potřebným.

Spustit audio