Pes se na cvičišti naučí důležité povely a spolupráci s páníčkem

1. říjen 2019

Psí škola Karlík funguje ve Žďáře nad Sázavou už několik let, vede ji Zuzana Šustrová s dalšími lektorkami.

Skupinky přibližně stejně starých a stejně velkých psů si domlouvají hodiny přes facebookovou stránku na každý týden, a cvičiště je často obsazené. Hodiny bývají i o víkendu.

Lektorka mívá na každou hodinu předběžný plán cviků: „Hlavně u těch štěňat - miminek - si majitelé nejdříve psy na sebe navedou, aby s nimi chtěli komunikovat, pohrají si, udělají nějaké blbinky, oční kontakt, a teprve pak se cvičí. Když je skupinka v pohodě, pejskové se pustí z vodítek, ale vždycky to nejde,“ usmívá se Zuzana Šustrová. Pomůcky na cvičišti se také využívají podle počasí, ale i podle schopností psů – něco je pro štěňata, jiné, například kladina nebo tunel, pro zkušenější psy.

Psí cvičiště, Žďár nad Sázavou

Do psí školy se dá chodit pořád

„Každý pes by měl umět přivolání, to je věc, která zachraňuje život, měl by umět zůstat, takzvané odložení psa a také povel, který ho odvolá ze situace, která mu není příjemná,“ zamýšlí se Zuzana Šustrová.

Každá skupina začátečníků bývá veliká, ta poslední má až třicet nových zájemců. Většina jich v průběhu cvičení odpadne, ale mezi klienty Zuzany Šustrové jsou i stálice, které s pejsky chodí cvičit i několik let. „Chodit se dá pořád,“ směje se lektorka.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.