Pelhřimov získá dva kostely

19. prosinec 2011
Zprávy z

Pelhřimovu se po letech podařilo získat od církve dva kostely. Jde o kostel sv.Víta, což je nejstarší sakrální stavba ve městě vysvěcená v roce 1236, a o kostel Kalvárie.

Kostel sv.Víta je nejstarší sakrální stavbou v Pelhřimově, stojí tam už od počátku 13.století. V tomto kostele se pořádá řada duchovních obřadů, koncertů nebo výstav. A také svatební obřady, a to jak církevní, tak civilní po dohodě města s českobudějovickým biskupstvím. Do tohoto kostela už město investovalo přes 12 milionů korun.
Kostel Kalvárie byl postaven v 17.století jako napodobenina Božího hrobu v Jeruzalémě. Kvůli nájezdům vandalů, kteří v něm rozbili okna a ukradli měděně svody, do něj zatéká a potřebuje nutně opravit schodiště. O to se v budoucnu postará město. V kostele by potom mohlo vzniknout Lapidárium nebo by mohl sloužit k pořádání koncertů nebo výstav. O tom, jak v současné době jeho stav vypadá, Regionu pověděl starosta Pelhřimova Leopold Bambula.

Památkáři v současné době sepisují inventář a hned poté se převod pod město uskuteční. Původní majitel těchto památek, kterým je biskupství České Budějovice tuto dohodu vítá. Jedinou podmínkou ve smlouvě, kterou si stanovil je, že město nesmí tyto architektonické skvosty převést na třetí osobu, pouze zpět na církev.

Spustit audio