Pelhřimov není jen městem rekordů

25. duben 2016
Dobré odpoledne

Pelhřimov lidé nejčastěji znají kvůli krematoriu a Muzeu rekordů a kuriozit. Je ale vůbec v Pelhřimově krematorium? A co zajímavého můžou návštěvníci v Pelhřimově vidět, přišel říct ředitel Kulturních zařízení města Pelhřimova Martin Ecler.

Zatímco některé regiony turisty lákají na vinařskou stezku, tak v Pelhřimově mají pivní stezku. „Vede nejkrásnějšími místy Pelhřimova. Zjistili jsme, že když jdete pěšky, tak všude narazíte na malé hospůdky, kde mají pelhřimovské nepasterizované pivo,“ říká Ecler. V Pelhřimově je taky kouzelné náměstí.

Muzeum strašidel je plné bytostí, které se kolem Pelhřimova vyskytují

Najdete v něm čerty, ježibabu, draka, kostlivce, polednici, hejkala, vodníka a další. Jedno strašidlo je přímo na turistickém informačním centru. „Jmenuje se bahňák. To opravdu existuje. Je to stvoření z bahna. Vyskytuje se poblíž škol. Když je sucho a dítě přijde domů od bahna, tak za to nemůže dítě, ale bahňák,“ s úsměvem vysvětluje Martin Ecler.

Pelhřimov má svoje Peklo

„Oproti Muzeu strašidel je Peklo interaktivní expozice. To znamená, že vlezete do pekla a můžete si všechno vyzkoušet. Ať víte, do čeho jdete. Můžete si zalézt do kotle, nechat se zvážit pekelnou váhou, sednout si Luciferovi na trůn,“ láká do Pekla v Pelhřimově Martin Ecler. Navíc se návštěvníci můžou převléknout za čerty a převzít opačnou roli.

Šatlava je v Pelhřimově plná mučicích nástrojů

„Šatlava jako taková je původní. To bylo C.K. vězení do roku 1906,“ říká Ecler. V ní byli skuteční vězni. Jsou zde i originály mučících nástroj, například španělská bota, dva typy palečnice nebo je tady replika žebříku, tedy tři základní druhy tortury.

Rekordy a krematorium jsou ikony Pelhřimova

Při procházce Pelhřimovem se můžete projít knihou rekordů. Na různých místech najdete předměty z České knihy rekordů. Například největší tužku, největší připínací špendlík nebo poštovní schránku a další. „Krematorium v době, kdy Svěrák psal scénář k filmu Vesničko má středisková, nebylo. Pak ho hasiči postavili. Když starosta dělal první kremaci, tak ho celé zapálil a shořelo. Takže máme pamětní desku, kde bylo krematorium. Ale protože Pelhřimov a krematorium patří k sobě, tak na Festivalu hasičských hudeb máme malé krematorium, kam lidé odhazují svoje starosti,“ vysvětluje Martin Ecler.

Spustit audio