Pekařům nevoní zmražené pečivo

12. březen 2012
Zprávy

Čeští pekaři se začali bouřit. Zamražené pečivo z dovozu jim bere až 20% zisku. Stejně tak zemědělcům a mlynářům.

Další problém vidí v matení zákazníků. Ti často nemají možnost výběru. Značení, zda jde o pečivo čerstvě upečené nebo rozpékané v supermarketu "s pekárnou" často chybí: "Některý obchodník si na vrata svého obchodního domu dokáže napsat nápis prodejna s pekárnou, ale s pekárnou to nemá nic společného. Je to jen obyčejná ohřívárna mraženého zboží. Pečivo, když je dlouhou dobu zamražené, musí být navíc samozřejmě konzervované", říká generální ředitel pelhřimovské pekárny Adélka Roman Teisler. "To čerstvé je křupavější? Já mám ráda tyhle housky a teď nevím, jestli taky nejsou rozpékané. Určitě bych dala přednost čerstvému, kdyby to tady napsali a dali mi na výběr. Už kvůli dítěti chci kupovat čerstvé, nekonzervované," říká nakupující maminka Petra.


Právě teď vzniká, také z iniciativy svazu pekařů a cukrářů, novela vyhlášky o potravinách. Platná by mohla být už od léta a bude dávat za povinnost obchodníkům informovat zákazníka o tom, že jde o zmražený polotovar. Kupující bude mít možnost se rozhodnout, jestli chce levnější konzervované pečivo z dovozu, které je vždy po ruce k rozmražení, nebo čerstvé pečivo od českých výrobců.

autor: ost
Spustit audio