Pavouci létají i kilometr nad zemí. Využívají vlastní rogalo

4. prosinec 2015
Dobré odpoledne

Poměrně netradiční zálibu v pavoucích probudil u Aleše Jelínka příbuzný. „Měl jsem štěstí, že jeden můj vzdálený příbuzný je odborník na pavouky. Už od střední školy mě k téhle poněkud bizarní skupině zvířat přivedl,“ svěřil se host Regionu. Od Aleše Jelínka jsme se dozvěděli, že všichni pavouci u nás jsou jedovatí, ale ne nebezpeční. A taky, že všichni umějí létat.

„Na pavoucích mě zaujalo, že jsou velmi dobrým bioindikátorem stavu kvality přírody v dané lokalitě. Podle výskytu některých druhů poznáme, v jaké kondici je tam celá příroda,“ řekl Jelínek.

Všichni pavouci v Česku jsou jedovatí

Podle Jelínka, jsou všichni pavouci u nás jedovatí, ale člověku, pokud je zdravý, nejsou nebezpeční. „Kdyby pavouk nebyl jedovatý, tak v přírodě nic neuloví. Jedovatí jsou tedy všichni. Pro člověka ale jejich jed není nebezpečný. Já sám jsem několikrát pavoučí kousnutí zažil. Dá se přirovnat k bodnutí včelou, ale v kůži zůstanou dva otvory. Samotní pavouci lidi nenapadají, ale pokud se vám dostanou do pantofle a tu si potom nazujete, v sebeobraně vás kousnou,“ vysvětlil Aleš Jelínek.

Na Vysočinu se stěhují druhy z teplejších oblastí

„V posledních teplých letech můžeme pozorovat, že druhy, které dříve žili jen na jižní Moravě, se pomalu dostávají i k nám na Vysočinu. A nejedná se jen o pavouky. Posluchači budou asi znát kudlanku nábožnou, která se nejprve objevila na Dačicku, potom na Třebíčsku a v letošním roce jsou častá pozorování i ve Žďárských vrších. Myslím, že brzo přeskočí Vysočinu a objeví se v severních Čechách,“ popsal šíření kudlanky nábožné host Regionu.

V našem kraji se rozšířila zápřednice jedovatá

Nejen kudlanka, ale i neobvyklé druhy pavouků se tlačí do severnějších oblastí. „Jak název zápřednice jedovatá napovídá, jde o druh, který má jedu víc než bývá u nás zvykem. V trávě si vyrábí zámotky, dobře se přizpůsobila našemu klimatu a rozšířila se po celém území republiky. Zámotky na trávě se líbí hlavně dětem, a pokud pavouka zmáčknou, tak je kousne. Panika ale není na místě. Jed dětem neublíží víc než vosí bodnutí. Pavouci děti nenapadají, neskáčou na ně, pouze se brání. Ale je lepší, děti upozornit,“ vysvětlil Aleš Jelínek.

Aleš Jelínek, Ekologické centrum Chaloupky

Exotičtí pavouci se k nám dostanou v balíčku s ovocem

Stává se, že společně s balením exotického ovoce k nám přicestuje i jedovatý pavouk. Dlouho ale nevydrží. „Jednak je sám a nemůže se tedy rozmnožovat. A naše klima je tak diametrálně odlišné, že po pár týdnech s jistotou takový jedinec uhyne,“ uklidnil znalec pavouků.

Všichni pavouci jsou mistři v létání

Mláďata veškerých druhů pavouků létají. U některých dokonce i dospělí jedinci. „Dělají to tak, že když je ten správný podzimní den a vane vhodný vítr, tak vylezou na keř na okraji lesa a zvednou zadeček. Vysnovají pavučinové vlákno. To když je dostatečně dlouhé, tak je unese i do výšky několika kilometrů a oni se pasivně vznáší,“ objasnil host, jak cestují pavouci na velké vzdálenosti. „Pak záleží, jestli tam, kam dopadnou, najdou kamarády na rozmnožování,“ dodal Aleš Jelínek.

Spustit audio