Pavlína Havlenová v práci zachraňuje lidské životy. Ve volném čase hledá jiný adrenalin

4. květen 2018

Začátkem dubna získala ocenění Sportovec Kraje Vysočina na základě hlasování veřejnosti. „Já jsem to nečekala vůbec, protože si myslím, že tenhle sport je málo populární oproti fotbalu, nebo atletice.“ Výhra jí podle jejích slov pomohla v hasičských sférách. Jinak si slávu moc nepřipouští.

Další sny se začínají postupně plnit. Už v září by chtěla vyrazit na Světové hasičské hry na jih Korejského poloostrova. „Tam je zase jiná disciplína, ale to je komplikované na vysvětlování, prostě pořád tahle hasičina,“ vysvětluje Pavla, která si neoddychne ani v říjnu. To by se totiž chtěla vydat pokořit tři minuty na mistrovství světa v Americe, aby získala titul a mohla se zařadit mezi světovou elitu.

Raději hasičský oblek než kabelku

Zatímco většině žen udělá radost nová kabelka, tak Pavlíně Havlenové udělá radost nový hasičský oblek, který by během pár dnů měla získat. Jedná se o jeden z nejlepších obleků, který je v Evropě k dostání je dokonce odlehčený. „To znamená, že ušetřím nějaké gramy, což je u závodů hodně znát,“ dodává Pavlína, která by k novému hasičskému obleku dokonce měla dostat i obuv. „Pátou sezónu běhám a nemám svoje boty.“ Ty si totiž doteď půjčovala od nejmenšího hasiče, kterého sehnala. Ten většinou čekal bos, než doběhne závod.

Na módu a výstřednost si celkem potrpí i během závodů. „Já mám ráda, když můžu přijet na ty závody trošku v nějakém modýlku,“ dodává s úsměvem.  Většinou nosí trička, která se dají koupit jen v Polsku, nebo Slovinsku. Ať už se jedná o trička s hasičem, nápisy, životním mottem nebo citátem.  Někdy si dokonce jen tak vytáhne vysoko ponožky. A když všichni mají pantofle ona si vezme botasky. „Já nevím jsem v tom asi trošku exot,“ dodává Pavla .

I přes její na první pohled extrovertní vizáž je stále velkou trémistkou. „Já bývám nervózní třeba i den dopředu.“ Na první pohled to Pavlíně Havlenové věří jen málokdo.

Výhru projela v palivu

Přesto, že patří mezi elitu hasičského silového víceboje a vyhrává většinu závodů, uživit se tímto sportem rozhodně nedá. „Nejvyšší částka, kterou jsem v tomhle závodě vyhrála a byla opravdu vyplacena v penězích, bylo 250 zlotých, takže asi 1650 Kč v polském Štětíně, který je skoro 900 km, takže jsem to všechno projela v palivu.“

Kam přijede Havlenová, tam sbírá medaile

Motivace před každým závodem je velká. Vždycky jí totiž vyburcuje ta atmosféra. Dokonce místy zažívá i lehčí narážky od soupeřů, ale snaží se to brát s nadhledem. „Poslední dobou mi píšou na Facebooku, ať si nechávám medaile posílat poštou.“

Peníze stále chybí

Přesto, že je tolik úspěšná, se sponzoringem a získáváním financí je to stále dost náročné. Bohužel tento druh hasičského sportu finančně nikdo moc podporovat nechce, protože zatím není tolik populární. Kdo jí tedy nejvíc pomáhá? „Nějakou část mi dá obec, hasiči. Ale na vytouženou soutěž do Ameriky nebo Jižní Koreji to je pořád málo. Proto se rozhodla jít jinou cestou a chce vyzkoušet Startovač a také to, jak funguje velká hasičská rodina.

Spustit audio