Osobní bankrot je poslední šance. Dluhy vám ale nikdo zcela neodpustí

16. únor 2017
Dobré odpoledne

Pokud nezvládáte platit svoje dluhy, může vám pomoci osobní bankrot. Za jakých podmínek a jak dlouho bude trvat, než se svých závazků zbavíte, přišel do poradny Regionu říct Karel Křivánek z Občanské poradny v Jihlavě.

„Já vždycky říkám, že to je poslední možné řešení, když se dlužník nechce doživotně potýkat s dluhy a chce vidět světélko na konci tunelu,“ říká Karel Křivánek. Za splnění zákonných podmínek se tak můžete zbavit dluhů, které byste pravděpodobně už nebyli schopni splatit.

Zákonné podmínky jsou tři

„Mít dostatečný příjem a zaplatit svým věřitelům minimálně třicet procent z dlužné částky. Je potřeba mít příjem, ať už z podnikání nebo z klasické pracovní smlouvy a vědět o svých závazcích,“ říká host. Na základě stanoveného splátkového kalendáře pak musí za pět let splatit třicet procent svých závazků. Ke splácení lze použít jakékoliv příjmy včetně důchodu.

Žadatele o oddlužení čekají nové podmínky

„Ta změna bude znamenat, že obyčejní lidé již nebudou moci podávat své insolvenční návrhy. Budou se muset obrátit na insolvenční správce, právníky nebo notáře. A nebo v druhém případě navštívit akreditované právnické osoby, které jim pomohou podat návrh,“ vysvětluje Karel Křivánek.

Pokud vám příjmy vypadnou, musíte informovat soud

Pět let tvrdého splácení je dlouhá doba a i v tomto okamžiku se dlužníkovi může stát, že mu příjem vypadne. „Dlužník je povinen spolupracovat s insolvenčním správcem, musí tuto změnu nahlásit. O tomto výpadku je taktéž nutné dát vědět krajskému soudu a soud, potažmo insolvenční správce, nějakým způsobem jsou ochotni počkat. Ale ten člověk musí vyvinout maximální snahu o to, aby se ten příjem navrátil,“ upozorňuje host.

Spustit audio