Osmdesátiletá sběratelka má ve své knihovně přes čtyři stovky Babiček. Je mezi nimi i první vydání

19. září 2023

Babička Boženy Němcové je kniha, která nechybí ve většině domácích knihovniček. A i když v té polici není, určitě ji každý zná. V České knize rekordů je teď čerstvě zapsaná sběratelka, která má doma v regálech těch Babiček přes čtyři stovky. 

"K Babičce jsem poprvé přišla asi v osmi letech, když mně ji rodiče darovali k Vánocům," vzpomíná Marie Rendlová z Ústí nad Labem. Přiznává, že tehdy, jako dítě ještě některým pasážím v knize nerozuměla.

Od té doby ji ale přečetla nesčetněkrát. "Když je mi někdy ouvej, tak mám své pasáže," říká s tím, že si vždy popláče nad osudem Viktorky i na konci knihy.

Rozhodnutí Babičky sbírat přišlo až ve čtyřiceti letech. "Dostala se mi do ruky Babička z roku 1886, z tý jsem byla tak vykulená," popisuje okamžik, kdy si řekla, že založí sbírku. Dnes má celkem 457 vydání Babičky. "Jako sbírka je ale 342 knih. Ty ostatní jsou zajímavý vazbou nebo mám třeba tři vydání od jednoho vydavatele," dodává.

Nejvzácnější knihou ve sbírce je první vydání Babičky, které dostala Marie Rendlová darem. Na základě reportáže v televizi a poté i článku v novinách jí lidé začali Babičky posílat. Na jeden z těch darů ale nikdy nezapomene.

"Ta paní mně zavolala, že má první Babičku, že by mně ji poslala," vzpomíná sběratelka. V té době byla cena takové knihy čtyřicet tisíc, což si paní Rendlová dovolit nemohla. Dárkyně Babičku ale prodat nechtěla. Měla ji ráda a chtěla, aby byla v dobrých rukou.

Spustit audio