Opatov a Heraltice už problémy s vodou netrápí. Vrátila se i do vyschlého Stařečského potoka

10. červenec 2021 06:00

Několik let řešili lidé v Opatově na Třebíčsku problémy s pitnou vodou. Buď jí měli málo, nebo byla znečištěná.

V přírodě je vody v současné chvíli dost. Poznávají to i některé obce na Vysočině, které v předchozích letech musely dovážet vodu, ať už kvůli suchu nebo kvůli tomu, že jim ji znečistily usazeniny z lesů, ve kterých se těžilo kůrovcové dřevo.

Teď po několika letech prožívají období, kdy nemusí zejména kvůli vlhkému počasí, řešit problémy s kvalitou nebo dostatkem pitné vody.

Heraltice, Opatov

„Stařečský potok, který tady protýká, prakticky vyschl,“ líčí starosta Heraltic na Třebíčsku Tomáš Málek. Podle něj to byl jeden z přírodních indikátorů sucha. I podle něj poznává, že letos je situace s vodou lepší. „Dá se i vyfotit, že tam ta voda teče,“ dodal s úsměvem.

O pár kilometrů dál, přes kopec v Opatově řešili v minulosti opakovaně problémy s vodou, museli ji dovážet cisternou. „Z hlediska dostatku pitné vody je to určitě lepší,“ pochvaluje si starostka Lenka Štočková.

Vhodné počasí bylo i loni. Kvůli mohutné těžbě v okolích lesích byla voda znečištěná. „Zalesnění teprve probíhá a bude trvat několik let, než se aspoň částečně ty lesy obnoví a budou plnit tu funkci.“

Vodárenská společnost

Na oblast severovýchodně od Třebíče kolem Opatova a Heraltic se zaměřila také Vodárenská akciová společnost. Tamní zdroje pitné vody napájejí nejen okolní vesnice, ale také čtyřicetitisícovou Třebíč.

„Postupně jsme vybudovali několik podzemních zdrojů. Do budoucna tak bude možné kombinovat stávající historické prameniště v Heralticích s odběry z těchto nových vrtů,“ popsala mluvčí společnosti Iva Librová.

Napojení nových vrtů bude možné ve chvíli, kdy dokončí novou úpravnu vody. Podle mluvčí Librové bude pro kvalitu vody důležité zalesnění pozemků nad vodními zdroji.

autoři: František Jirků , mik
Spustit audio

Související