Vody je momentálně dost, bazény ale nenapouštějte, vzkazuje Vysoká u Brodu svým občanům

17. červen 2021 11:00

I přes zjevný dostatek vody v krajině jsou obce, které nabádají své obyvatele šetřit. Například Vysoká u Havlíčkova Brodu zakázala napouštění zahradních bazénů.

Léto se už naplno rozjelo. Vysoké teploty lákají lidi k vodě. I kvůli omezením v cestování za hranice bude patrně velká část lidí trávit dovolenou v Česku a poznávají to například prodejci bazénů.

I když se situace s množstvím vody v krajině zlepšila, jsou stále místa, kde platí dlouhodobý zákaz jejich napouštění. Jedním z nich je obec Vysoká jihovýchodně od Havlíčkova Brodu. „Lidi napouštěli bazény, vždycky květen, červen, a protože máme svůj vlastní vodovod, tak vždycky jsme s tím měli problémy a z toho důvodu jsme to zakázali,“ vysvětluje starosta Vysoké Martin Vondrák.

Zalévání zahrad

Obecní vrt v suchých měsících nestačil na napouštění bazénů a také kropení zahrad. „Každý si zalévá ten svůj trávníček a já to beru jako nepochopitelné. Napřed to posečou a pak přes noc zalévají, aby to zase mohli sekat. A pak sedí v hospodě a nadávají, že musí pořád sekat trávu,“ podotkl starosta.

Zákaz stále platí i když se situace s vodou v obci zlepšila. Kvůli kůrovci ale dřevaři vykáceli desítky hektarů lesa v okolí Vysoké. „Vždycky ten les vodu zadržoval, teď mám strach, že voda odteče z kopce dolů a nebudeme mít z čeho čerpat.“

Prodej bazénů

Zájem o bazény v posledních měsících stoupá a firmy nestíhají vyrábět. Českému rozhlasu to potvrdila obchodní zástupkyně jedné z nich Vendula Fialová: „Sledujeme to už od loňského roku, kdy se ten zájem zvedl. Naše firmy je téměř vyprodaná.“

Podle Miroslava Trnky z projektu Intersucho jsou současné zásoby vody v půdě i podzemní vody dostatečné. „Část toho dosycení šla na vrub toho, že letošní vegetace začala výrazně později, než je obvyklé.“ Podle Trnky ale několik teplých a suchých týdnů může zase situaci s vodou v krajině zhoršit.

autoři: František Jirků , mik
Spustit audio

Související