Oheň na keramice udělá originální vzory, pokaždé jiné

V Číměři na Třebíčsku, v malé obci kousek nad Vladislaví vzniká originální autorská keramika. Vypadá jinak, než jsme zvyklí.

Na jejím vzhledu se totiž výrazně podílí oheň. Přímo v centru obce najdeme společenské centrum i s keramickou dílnou umělce Jury Langa. „Paní starostka mi nabídla ty prostory po bývalých potravinách, protože na vesnici už nikdo obchod provozovat nechce,“ usmívá se.

Jiná keramika

Jura Lang společně s partnerkou Hanou Jantošovičovou tvoří keramiku, která na první pohled zaujme tím, jak je jiná. Na policích je vystaveno drobné čajové nádobí, ale to je jen část z toho, co vyrábí. „Většina je toho běžná užitková keramika. Běžně pálím tak, že nejprve je to takzvaný přežah, což je výpal na devět set až tisíc stupňů, aby se s tou keramikou líp pracovalo. Eliminujete riziko vybouchnutí výrobku v peci, protože tam je ještě voda. Teprve pak probíhá nanášení glazury, a až potom teprve ostrý výpal na vyšší teploty - třináct set stupňů přibližně, to je teplota, na kterou se pálí kamenina a porcelán. Já pálím dřevem, to jsou právě ty vysoké stupně. Na tu keramiku působí oheň, lítající popel, plyny a tak dále,“ vysvětluje Jura Lang.

Solná glazura

Pec na vypalování ovšem nenajdeme v dílně. O kousek dál na zahradě domku je jich dokonce více. „Menší pec jsem si postavil, protože občas pálím i solnou glazuru, což spočívá v tom, že se do pece hází kuchyňská sůl, která tvoří za vysokých teplot a chemických reakcí glazuru,“ říká Jura.

„Když se keramika naloží do pece, je pak potřeba topit dvanáct až šestnáct hodin a spolupracovat s tou pecí, aby vzniklo to, co má,“ dodává s úsměvem.

Jura Lang a Hana Jantošovičová byli také hosty Dobrého dopoledne Hely Dvořákové. Poslechněte si audio.