Oblíbený Malý Pařezitý rybník u Telče změnil majitele. Zda bude dál sloužit turistům, nikdo neví

20. květen 2022 05:00

Rybářství Lipnice tento týden prodalo Malý Pařezitý rybník, oblíbený cíl turistů a místo s křišťálově čistou vodou, kam se v létě chodí koupat množství lidí. 

Malý Pařezitý rybník na Telčsku patří k nádržím s nejčistší vodou na Vysočině a je velmi oblíbeným místem ke koupání. Doposud na něm hospodařilo Rybářství Lipnice, tento týden ale změnil majitele. 

Rybník 

„Je tady čistá voda, kvůli tomu se sem jezdí. Parkoviště bývá plné, narvané.“ Na břehu Malého pařezitého rybníka pod Javořicí kempují bratři Jiří a Josef z Jihlavy každoročně dva až tři měsíce. Mají tam dodávku a karavan. Pan Jiří se právě vrací z koupání.

Rybník je vyhlášený pro svou čistou vodu a jen před několika dny změnil majitele. Hospodařilo tam Rybářství Lipnice. To ho ale tento týden prodalo, potvrdil Českému rozhlasu předseda představenstva Vít Fridrichovský. Více to ale komentovat nechtěl. 

Podle záznamů aukční síně rybník vydražil zatím neznámý kupec za 19,5 milionu korun.  

Obec Řásná

Pro starostu Řásné, v jejímž katastru rybník je, Miroslava Tomíška, je to překvapivé zjištění. „Že je to prodané, to nevím, první informace je od vás.“ Starosta by byl rád, kdyby se do budoucna a s novým majitelem podařilo zkloubit chov ryb a turismus. 

„Přivítali bychom, kdyby tam bylo něco pro turisty, občerstvení. Předchozí majitel tam měl záměr - rybářskou baštu s ubytováním. Byl by tam další záchytný bod pro turisty.“

O tom, jak oblíbený Malý Pařezitý rybník je, svědčí i fakt, že ho ministerstvo zdravotnictví eviduje jako přírodní vodní plochu vhodnou ke koupání. Hygienici tam pravidelně odebírají vzorky a sledují kvalitu vody.

Malý Pařezitý rybník leží na úpatí Javořice a vede kolem něj několik cyklistických tras. 

Spustit audio

Související