Oblíbenou novinkou dušičkových dekorací jsou vazby do tvaru kříže

14. říjen 2015
Dobré odpoledne

Móda se promítá i do floristiky. Čím dál častěji jsou na hrobech vidět nejen klasické výzdoby z šišek nebo misky s chvojím, ale třeba i křížky. Kupují si je věřící i ateisté, protože prostě hezky vypadají. „Je to docela novinka. Dají se koupit křížky z chvojí a mechu i dekorace z proutí ty jsou pěkné samy o sobě. Nebo keramické křížky, ve kterých je prostor na osázení. Na podzim je můžeme použít na dušičkovou vazbu na jaře osázet nějakými kytičkami, v létě nenáročným netřeskem a vypadá to pěkně celý rok,“ představuje nezvyklou výzdobu hrobů aranžérka a zahradnice Kateřina Kuřinová z Nové Vsi u Batelova.

Pokud si sami chceme vyrobit dušičkovou výzdobu, můžeme zkusit třeba vypichovanou misku. „Může být plastová, keramická, může to být košík, to je jedno. Důležité je, aby byla nízká a musíme dát na dno kamení nebo štěrk, aby se nám dekorace ve větru nepřevracela,“ radí floristka Kuřinová.

Dál můžeme použít hlínu či substrát, pokud chceme živé květiny, hodí se aranžovací hmota, kterou asi všichni známe jako florex. „Větvičky je dobré si předem vyzkoušet – jednu dejte do misky, abyste viděli, jestli je správně dlouhá a ostatní podle ní zastřihněte. A konce ořežte do špičky. Když totiž musíme nějakou větev vyndat, florex se začne drolit a pak nám dekorace nedrží.“

Kombinace chvojí a mechu nezklame

Docela často se používají taky různé druhy mechů, zahradnice Kateřina Kuřinová říká: „Jejich výhodou je, že s nimi můžeme zakrýt místa, ve kterých je vidět korpus. Navíc jsou v různých odstínech zelené a stříbrné a s chvojím jdou krásně dohromady.“

Základ z chvojí je dobré udělat z druhů, které tolik neopadávají – klasicky jedle, můžeme zkusit i cypřiš nebo barevné varianty tújí. A potom dozdobit staticí, jeřabinami, šiškami nebo exotičtějšími dekoracemi – třeba květem lotosu. Některé dekorace jsou i obarvené, u kvalitnějších barva vydrží i déšť nebo ležící sníh. „S umělými květinami opatrně, méně je někdy více,“ dodává zkušená floristka Kuřinová.

autor: Petra Emmerová
Spustit audio