Nové lákadlo do Telče. Město zpřístupní delší část podzemí i s peklem

24. červen 2021 07:00

Asi nejznámější podzemí na Vysočině má Jihlava. Dávné chodby pod městem mohou lidé navštívit i v Telči a prohlídkovou trasu se tam dokonce chtějí rozšířit.  

Na rozšířené expozice podzemí láká návštěvníky vedení Telče. Chodby pod tamním centrem jsou teď totiž delší, a navíc je pod domem dětí a mládeže k vidění i nové peklo. Prostory budou přístupné od začátku prázdnin.

Školní výlet

„Mám jednu půlku dole v podzemí a druhá je tady nahoře, dívali jsme se na film, jsme tady poprvé, je to zajímavé.“ Potkáváme v telečském podzemí učitelku gymnázia Miroslavu Nechvílovou, která tam na školní výlet přijela z jihomoravských Židlochovic.

Nově rozšířenou expozici zatím se svými žáky neměla možnost spatřit, do Telče by se proto ráda vrátila. „S touhle třídou už asi ne, ale snad s někým do budoucna, Telč je opravdu nádherné město.“

Další podzemní prostory

Dalších zhruba 150 metrů podzemních chodeb budou moct návštěvníci Telče vidět zřejmě od začátku července. „Dál se už taky nepokračovalo, teď se dá jít o těch 150 metrů dál,“ ukazuje v úzkých chodbách na pokračující cestu Vladimír Švec z odboru rozvoje a územního plánování.

„Tam jsou některé prostory, které jsou jakoby větší, tak se tam člověk i postaví. Je zajímavost, že ještě donedávna tam bylo vysypané uhlí, někdo si spletl sklep, hodil tam uhlí a asi deset let tam bylo, dokud jsme ho neodvezli asi před půl rokem.“

Zážitek pro děti

Teď se budou z nově otevřených podzemních prostor těšit zejména děti. Město pro ně totiž připravilo čertovskou expozici s peklem i ukrytým pokladem. Po splnění různých úkolů mohou navíc vyhrát i zlatou minci, pokračuje Vladimír Švec: „Indicie tady ukazuje, že je to třetí indicie a něco sečíst, děti si začnou motat tady tou klikou, vidíme už první číslo, motají dál, druhý číslo,“ odhaluje Vladimír Švec číslice skryté v jedné z dekorací za pomoci otáčení ozubenými koly.

Úkolů na děti v podzemí čeká více a cílem je vyluštit kód, který otevře truhlu u obsluhy podzemí. Z ní si pak rovnou mohou převzít svou odměnu.

autoři: Tereza Pešoutová , mik
Spustit audio

Související