Než nakrmíte čtvrt milionu akvarijních rybek, trvá to hodiny, říká jejich chovatel Radek Žuček

5. říjen 2016

Akvaristou je čtyřicet let. Ve svých provozovnách se se svojí paní starají asi o čtvrt milionu akvarijních ryb, jenom nakrmit je trvá denně hodiny. Radek Žuček z Havlíčkova Brodu byl hostem Dobrého dopoledne. „Když mi bylo deset, přestěhovali jsme se z jednoho konce Brodu na druhý a naproti bydlel pán, který akvarijní rybičky choval, ze zvědavosti jsem se šel podívat a nezůstalo u jednoho podívání,“ vzpomínal na dětství havlíčkobrodský akvarista.

Nakonec jeho výbavu převzal i s rybkami. „Tehdy byly akvárka v kovovém rámu a lepená ještě kytem. Akvaristika byla výrazně vzácnější než dnes, i když nějaký rok na to jsem zjistil, že tatínek mé kamarádky to dělá profesionálně. Tam jsem poprvé viděl, jak vypadá velkochov a jak vypadá nádrž, ve které je tisíce ryb jednoho druhu. Tohle mě velmi oslovilo,“ vypráví Radek Žuček.

První odchované rybičky ode mě koupili ve Zverimexu v Havlíčkově Brodě

Začínal s jednou knihou a s exotickou rybou skalára. „Pár jich odešlo, vůbec nic jsem o tom nevěděl, přešel jsem na jednodušší živorodky. Tehdy jsem si vydělal i první koruny. První odchované rybičky ode mě koupili ve Zverimexu v Havlíčkově Brodě, myslím pan Doležal.“

Musel se naučit sám vyrábět akvária. „Koupil jsem neobroušené tabule skla, doma se ručně obrousilo, protože strojní broušení bylo dražší než samotné sklo. Zkoušel jsem to na menších, postupně na větších. Stále si akvária vyrábím sám. V současné době mám 250 nádrží, od padesáti do čtyř set litrů,“ usmívá se Radek Žuček.

Krmení pro velkochov nakupuje v pytlích a kýblech

Dva metry na délku, hloubka padesát, šířka padesát centimetrů, asi tak velká je nádrž se čtyřmi sty litry vody. „Taky už se stalo, že nám vyteklo, naštěstí mám provozovny v suterénu. Většinou nepraskne a voda se nevyvalí, spíše povolí lepidlo. Taky jsme ho museli reklamovat, zkušenosti jsou všelijaké,“ krčí rameny akvarista Radek Žuček.

Radek Žurek, akvarista

V každé nádrži je jeden druh. „V jedné nádrži může být i tři tisíce ryb. Kolik jich mám dohromady? To nejde spočítat přesně, ale čtvrt milionu by to být mohlo.“ Právě proto se krmení pro velkochov nakupuje v pytlích a kýblech. „Taky se mrazí živé, které je z rybníků nebo řek. Nitěnky a podobné věci. To kupujeme na kila, tam dvě stě kilo krmení vydrží měsíc. Krmíte třikrát denně. Pokud chcete, aby vám ryby rostly, jinak to nejde. Potěr je lepší krmit dvakrát denně živým. Těm suché žrádlo opravdu nestačí,“ upozorňuje Radek Žuček.

Musíte upravovat kyselost, tvrdost, vodivost vody

U krmení svých ryb pan Žuček stráví spoustu času a tak přemýšlí nahlas. „Všechno se mění. Ono vypadá, že když si natočíte z kohoutku vodu, že je pořád stejná. Musí vejít do normy, která je od do, v tom je právě ta potíž, není vždycky stejná. Když jsme měli ryb méně, dělali jsme výměnu vody ručně. Dnes voda svrchu přikapává a přepadem odtéká. Na běžný chov většině ryb městská voda vyhovuje, ale v našem případě to možné není,“ vysvětluje Radek Žuček.

„Když chcete do vody rybky třít, musíte upravovat kyselost, tvrdost, vodivost vody a podobné věci, aby se vám vytřely. Tam je to druh od druhu. Dnes to člověk upravuje kolonou, osmózou, dřív jsem jezdil s kanystry pro vodu do studánky na Melechov,“ vypráví akvarista Radek Žuček z Havlíčkova Brodu.

Piraňa je plachá ryba do doby, než jí do nádrže hodíte krmení

A má akvarista v obýváku akvárium? „No mám, ale není úplně stoprocentní. Kovářova kobyla chodí bosa. Poslední dobou si radost dělám chovem piraň. Přivezl jsem si je ze Slovenska mrňavé, dnes mají přes dvacet centimetrů. Neplatí to, co ve filmech, že jsou extrémně agresivní, samozřejmě když cítí krev, tak to s nimi něco dělá. Více méně je to plachá ryba. Pokud při krmení ruku v akváriu zapomenete, asi o prst přijít můžete,“ vysvětluje Radek Žuček z Havlíčkova Brodu.

autor: Tamara Pecková
Spustit audio