Nejlepším ekostatkem se stal Bezděkovský mlýn v Rohozné. Cenou je hrnec plný zlaťáků

10. červen 2019

Bartákův hrnec je putovní cena pro nejlepší ekologickou farmu u nás. Letos jej získal Bezděkovský mlýn v Rohozné - ekostatek zaměřený na chov masného skotu.

Rodina Řezníčkova připravila k převzetí ceny Den otevřených vrat a provedla návštěvníky po celém statku.

Mlýnice byla půl století zanesená haraburdím

Mimo jiné si lidé mohli prohlédnout původní mlýnici. „Otevřeli jsme ji po 55 letech. Celou dobu v ní bylo haraburdí, všechny nepotřebné věci, které se někdy možná hodí. Něco jsme si nechali, něco jsme vyhodili, něco sem patřilo, a nakonec z toho vznikl takový krásný prostor, velký, až jsme se divili,“ usmívá se Věra Řezníčková.

Bezděkovský mlýn fungoval od roku 1916, Řezníčkovi jej chtěli vyklidit a zpřístupnit návštěvníkům, aby tím poctili své mlynářské předky. Ve mlýně se už obilí nemele, ale stal se z něj ekologický statek pro chov masného skotu. Věra a Petr Řezníčkovi hospodaří na 226 hektarech půdy, chovají domácí i hospodářská zvířata - ovce, ale především přes stovku hovězího dobytka.

Ocenění

 Letos přišlo ocenění za ekologický chov. „Naše kontrolní organizace, pod kterou jsme, AB Cert, nás nominovala asi proto, že nás znají. Každý rok kontrolují, co děláme, co krmíme, co sejeme, jestli máme všechny výjimky a doklady, a dostaneme vždycky dopis, že to je všechno v pořádku,“ říká Věra Řezníčková.

 V hrnci se hrabou děti

Na ceně je pro čtyři Řezníčkovy děti nejlepší Bartákův hrnec plný zlaťáků – tedy žlutých dvacetikorun. Je to putovní cena, na hrnci jsou vizitky všech statků. Řezníčkovi mají rok na to, přidat svoji vizitku, než hrnec poputuje příští rok dále.

„Peníze jsme v tom hrnci nechali a děti strašně baví se v nich hrabat, jak to zvoní a cinká. Potom je dáme do nějakého speciálního hrnce a necháme si je. Pak se uvidí,“ říká Věra Řezníčková. „Cena je to pěkná, ale my jsme vděční za každé narozené tele, za každou sklizeň, která se povede, prostě když se daří tak nějak celkově,“ uzavírá s úsměvem.

Spustit audio