Nejjednodušší králík na zelenině
Už dlouho, a dost možná že nikdy, jsem nejedla tak dobrého králíka, jako toho, co jej doma vykrmila kamarádka z Pohledu u Havlíčkova Brodu.
Základem úspěchu u rodinného stolu je ale nejen dobré domácí králičí maso, ale ještě pár věcí.
1 králík naporcovaný
100 g slaniny
3 velké mrkve
2 petržele
snítka tymiánu
sůl
1 kg drobnějších nových brambor
Králík potřebuje nechat v troubě trochu déle, než si myslíme. Kdo přidá půl hodinky, určitě nic nezkazí. Pod králíka stačí jen pár ingrediencí, aby chutnal opravdu všem – hodně kořenové zeleniny a k ní i kus slaniny. Slaninu nakrájíme asi na deset drobných klínků a prošpikujeme maso všude, kde se nám to podaří. Osolíme ze všech stran a přidáme bylinku ze zahrádky – tentokrát jsem zvolila snítky tymiánu. Oloupeme a na silnější plátky nakrájíme tři velké mrkve a dvě petržele a obložíme králíka na pekáči. V období nových brambor je také velmi výhodné přidat na pekáč omyté, ale neoloupané drobnější nové brambory. Podlijeme, abychom měli také vypečenou šťávu, a máme asi dvě hodiny volno. Když se vrátíme k troubě, můžeme oběd rovnou podávat.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor


Zmizelá osada
Dramatický příběh viny a trestu odehrávající se v hlubokých lesích nenávratně zmizelé staré Šumavy, několik let po ničivém polomu z roku 1870.