Nejenom cihly a další materiály jdou nahoru. Stále dražší jsou na Vysočině jsou také pozemky

17. září 2021 06:00

Chystáte se stavět dům a sháníte pozemek? Nejspíš budete muset sáhnout do kapsy hlouběji, než jste měli v plánu.

Nemohou za to pouze ceny stavebních materiálů ale také rostoucí hodnota samotných pozemků. Zatímco před patnácti lety se daly blízko krajského města pořídit parcely na výstavbu rodinného domu za 500 korun za metr čtvereční, v současnosti se jejich cena pohybuje kolem dvou tisíc korun. Za poslední rok se přitom ceny zvedly zhruba o 20 procent.

Luka nad Jihlavou

„Tenhle pozemek má něco přes 800 metrů a jeho současná cena se bude pohybovat na hranici 2 200 za metr čtvereční.“ S realitním makléřem Michal Kriškou si prohlížíme pozemek v Lukách nad Jihlavou.

Všude kolem se čile buduje. Některé domy už jsou před dokončením, na dalších zedníci dodělávají hrubou stavbu. „Ta vzdálenost sídla k tomu pozemku, to je alfa omega, protože ty ceny, které jsou blíž k většímu sídlu, tak samozřejmě rostou rychleji. Tam ten procentuální nárůst je větší než u pozemků, které jsou dál.“

15 minut do Jihlavy

To je i případ městyse Luka nad Jihlavou, který se nachází zhruba 15 minut od Jihlavy a za posledních 10 let se počet jeho obyvatel zvýšil zhruba o 300. „Máme tady posledních 10 let mohutnou výstavbu. Spousta lidí má zájem bydlet tady,“ potvrzuje ve své kanceláři starosta městyse Viktor Wölfl.

Rostoucí ceny pozemků ale komplikují pořízení vlastního domku méně movitým rodinám a ty proto častěji spoléhají právě na obec, od které mohou pořídit stavební parcelu levněji než od soukromého majitele.

„Já vím o spoustě lidí místních nebo odsud pocházejí nebo z okolních vesnic a z Jihlavy, kteří stojí o to tady bydlet a máme výrazně vyšší poptávku než nabídku. A v té chvíli bychom to vyšroubovali třeba taky na nějaké 3000 za metr, možná, že bychom utržili víc peněz, ale zamezili bychom spoustě lidí, kteří tady chtějí bydlet z hlediska ceny, aby tady bydleli.“

V současnosti ale stanovení cen obci komplikuje zdražování stavebních materiálů, které jsou potřeba na zasíťování pozemků. Městys přitom plánuje prodat do Vánoc patnáct stavebních parcel. O jejich nových majitelích pak rozhodne pořadník.

autoři: Patrik Salát , mik
Spustit audio