Ne každá láska musí mít romantickou podobu, říká o své nejnovější knize Století na vlnách spisovatelka Markéta Hejkalová

29. říjen 2023

Co by se stalo, kdyby finský generál potkal českou spisovatelku? Tento poutavý fiktivní příběh na pozadí skutečných česko-finských vztahů definuje novou knihu Století na vlnách spisovatelky Markéty Hejkalové, která je zároveň i bývalou konzulkou na českém velvyslanectví v Helsinkách a překladatelkou finské literatury.

Nejnovější knihu Století na vlnách napsala Markéta Hejkalová velmi rychle. Trvalo to zhruba rok. „Někdy v říjnu 2021 se mi dostal do rukou deník mé prababičky. Ona si do něj psala zápisy o narození všech svých dětí. Měla pět synů. Ale to není tak důležité. Důležité je, že zrovna zápis o narození toho mého dědečka byl velmi zvláštní, velmi se odlišoval od těch ostatních,“ vypráví spisovatelka.

Neobvyklý zápis začal dráždit představivost i budit otázky, jak to dítě se v té rodině vzalo. „No a jednak jsem trošku i pátrala otázkami u příbuzných a nevypátrala jsem nic, protože to taky nemuselo nic znamenat. Možná to byla prostě taková nějaká zvláštní nálada, když si to psala. No, ale vymyslela jsem si ten příběh a pak se do toho ještě vloudilo to Finsko,“ říká. 

Lásky je v románu Století na vlnách Markéty Hejkalové hodně, ale kdo by čekal klasický romantický milostný příběh, tak by byl možná zklamaný. V anotaci knihy si můžeme přečíst, že ne každá láska musí mít romantickou podobu. 

Poslechněte si celý rozhovor.

autoři: Hela Dvořáková , hoch
Spustit audio

Související