Natrénovat vykulené oči před zrcadlem dalo velkou práci, směje se hodický Jožin z bažin

Tři, dva, jedna start, a jedno originální plavidlo za druhým se odráží k závodu v dalším ročníku neckyády v Hodicích.

Fantazie stavitelů nezná mezí, a tak se po vodní hladině na náměstí v Hodicích projel celý pustý ostrov s palmou, fotbalové hřiště i s brankou nebo rodinka na dovolené, kde nechyběl slunečník ani soudek piva.

V zelené barvě nastupuje Jožin z bažin na plavidle z rákosu. Nejprve se mu nedaří udržet je pohromadě a lopatou, totiž pádlem, pádlovat ve stoje, ale po chvíli nachází svůj plavební grif vsedě, se také rozjíždí. Z publika se ozýval smích, povzbuzování i potlesk.

Rákos, palety a PET lahve

„Dali jsme kolektivně hlavy dohromady a přišli s nápadem na Jožina,“ směje se třiatřicetiletý Roman Navrátil po soutěži. Kolektiv znamená jeho bratranec a on. Plavidlo si postavil sám: „Dopoledne jsem zašel na rákos, chtělo to hodně rákosu. Pak dvě palety, hromada petflašek se vzduchem a bylo to.“

Na hlavě má Jožin kuželový klobouk svázaný ze sena provázky na dvou místech a kulí strašidelné oči: „Tohle vyžaduje dlouhou přípravu! Natrénovat před zrcadlem vykulené oči tak, aby to vypadalo jako rozříznutý pingpongový míček, to chce cvik!“ směje se.

Diváci Jožina ocenili

Trénink neměl žádný, s rákosovým plavidlem se pustil rovnou na vodu. „Trochu mi to trvalo, než jsem vychytal tu taktiku,“ krčí rameny. Za sebou má podobných vystoupení více. „S vlastním plavidlem jsem tu prvně. V minulých letech jsme to většinou prodiskutovávali kolektivně, ale letos jsem se odhodlal sám. Loni jsme měli jízdu na kole, to bylo hodně pěkné,“ usmívá se Roman Navrátil.

autor: dak
Spustit audio