Náš „babinec“ vymýšlí chytré věci na zahradu

29. březen 2013

Hosty pátečního Tandemu byly Ladislava Pohanková a Lenka Novotná z Nového Veselí na Žďársku, které ve své firmě vymýšlejí chytré věci zpříjemňující práci na zahradě a pěstování rostlin v truhlících. Letos jako firma slaví 20. narozeniny.

„Já jsem vždycky tíhla ke krásnu, jsem původně textilní návrhář. Moje maminka učila přírodopis, měla jsem obrovský herbář, takže už v dětství jsem lásku k rostlinkám dostala do vínku,“ vypráví o sobě zakladatelka společnosti na výrobu plastových květináčů a konviček Lenka Novotná.

Ladislava Pohanková se do firmy hned zpočátku dostala klasickou cestou, konkurzem. A ke květinám?
„Já pocházím z Mostu, kde té přírody není tolik jako tady. Když jsem se před dvaceti lety přestěhovala sem k nám na Vysočinu, bylo pro mě úžasné, že jsem se dostala k oboru, kde si můžu vypěstovat kytičky, i když nemám zahradu..“

Nápady na vylepšené květináče a truhlíky přinášejí ve firmě téměř výhradně ženy; ví, co jiné dámy, zahradnice, potřebují a ocení. O výrobu se pak starají muži.

„Přibrali jsme k práci také designéry. Tím otvíráme jiné možnosti, šance, které možná z počátku vypadají nelogicky, ale je velmi důležité ty hranice překonávat. Říká se tomu designové myšlení,“ vysvětluje Lenka Novotná.

Lenka s Laďkou přinesly do studia na ukázku barevné plastové zavlažovací truhlíky. Vyrobily je tak, že oproti ostatním více „větrají“, jsou více prodyšné. Teď vymýšlejí květináče, které budou postavené nad sebou.
„Často se inspirujeme u jiných oborů, jak některé věci fungují, např. ve stavebnictví. Teď jsme ve firmě vymýšleli, jak efektivně měřit množství vody v nádobě. Návod jsme nakonec našli u splávku na toaletě,“ popisuje vznik některých nápadů Ladislava Pohanková.

Spustit audio