Náměšťská základna ode dneška hostí letecké cvičení Ample Strike

29. srpen 2019 11:00

Základna vrtulníkového letectva u Náměště nad Oslavou hostí ode dneška do 20. září mezinárodní taktické cvičení Ample Strike.

Zaměřuje se na sladění výcviku předsunutých návodčích, kteří navádějí letouny na cíl, s leteckými osádkami a veliteli pozemních jednotek. Cvičení se zúčastní asi 750 vojáků a letouny z pěti zemí, sdělil ČTK mluvčí cvičení Petr Vajčner. Technika i vojáci budou přijíždět od pátku. Hlavní část cvičení začne podle Vajčnera oficiálním zahájením 3. září a skončí 13. září.

25 letounů a vrtulníků

Do cvičení zasáhne 25 letounů a vrtulníků. Česká armáda zapojí dva gripeny, čtyři bitevníky L-159 ALCA a dva bojové vrtulníky Mi-24/35 HIND. USA vyšle bombardér B-52 Stratofortress nebo letoun určený k doplňování paliva jiným letounům ve vzduchu. Němci poskytnou mimo jiné stíhací letoun PA-200 Tornado. Vojáci budou ze Slovenska, Polska, Maďarska, Německa, Slovinska, Velké Británie a Spojených států amerických.

Přelety nad více oblastmi

Vojáci budou při cvičení kromě náměšťské základny využívat vojenský výcvikový prostor Boletice, a také 21. základnu taktického letectva Čáslav, 25. protiletadlový raketový pluk Strakonice, 26. pluk velení, řízení a průzkumu Stará Boleslav a Správu letiště Pardubice.

Cvičení je plně v gesci Armády ČR. Náměšťská základna se stará o koordinaci logistického zabezpečení s ostatními armádními složkami.

Letošní cvičení Ample Strike bude v menším rozsahu než v minulých letech. Zjara už ale 22. základna vrtulníkového letectva Sedlec u Náměště nad Oslavou hostila mezinárodní vrtulníkové cvičení Dark Blade, jehož se zúčastnilo na 1200 vojáků ze šesti zemí a 28 jejich strojů.

zdroj: ČTK
Spustit audio