Nabízečům nevěřte a hlavně je nepouštějte do bytu

8. listopad 2016
Dobré odpoledne

Celoživotní úspory si stále někteří lidé schovávají doma. A pro nejrůznější falešné prodejce a podvodníky jsou takto uložené peníze snadnou kořistí. Co s tím dělat, přišel poradit Antonín Křoustek z Bílého kruhu bezpečí.

Praktiky různých podvodníků jsou velmi promyšlené. „Oni hned hrají na to, že dostaneme něco zadarmo. Když přijde k jejich bytu slušně vypadající žena a ještě řekne, že nese přeplatek, tak věřte, že ostražitost jde hned o 70 procent dolů,“ upozorňuje Antonín Křoustek. Proto doma mějte jen tu nejnutnější hotovost.

Nejnebezpečnější jsou záminky přeplatku nebo nějaké technické kontroly v bytě

Podvodníci nejčastěji přijdou s tím, že jdou vrátit přeplatek za plyn, elektřinu nebo něco musí zkontrolovat. „Setkali jsme se v panelovém domě s tím, že jdou kontrolovat odpady. Takže kontrolovali jakoby odpady, pak si chtěli nechat zaplatit 170 Kč a z obálky se ztratily i úspory,“ upozorňuje host.

Nebezpečné jsou nové telefonické metody

„Začínají se objevovat nové metody po telefonu. Jihlava má vyhlášku, že je zakázaný podomní prodej. Takže oni si vše nejdřív ověří po telefonu a pak nabízí,“ říká host. Jsou to nejrůznější nabídky, například na slevu na povinné ručení, i když lidé například auto ani nemají. Tak hned obrátí, že to je omyl a vlastně slevu nabídnou na pojištění domácnosti nebo na něco úplně jiného. Pak si snaží domluvit schůzku přímo u seniora doma.

Jednoduchá rada: nevěřte

„Dvě zásady. Jakmile vám nabízí něco levnějšího, něco zadarmo, nevěřit, nevěřit, nevěřit. Hodně bývá problém u energií,“ upozorňuje Křoustek. A za další, když už vám nabízí nějakou slevu, vezměte si dokumenty, kontakt a řekněte, že se s někým poradíte, s dětmi, se sousedem a tak dále. Pokud prodejce dál naléhá a vyvíjí nátlak s tím, že nabídka platí pouze dnes, je to podvodník.

Spustit audio