Na zahraničních sjezdovkách mají často vlastní ski policii. Hlídá bezpečnost

1. únor 2017
Dobré odpoledne

Nejbližší velehory máme v Rakousku. Která střediska patří spíše k těm levnějším a další atraktivní lokality jsme probrali s Renatou Wochnerovou. Na krátkodobé pobyty a případně i na jednodenní lyžování jsou v Rakousku ideální střediska jako Hinterstoder, Hochkar, Lackenhof, rodinný areál Sternstein, který je asi 20 minut od Lipna.

Nejedná se tedy o alpskou destinaci, ale je k nám poměrně blízko a nabízí příjemné lyžování. Podobně jako známější Hochficht, který je taky na rakouské straně Šumavy.

Ceny skipassu se liší podle velikosti areálu

„Platí, že čím větší, vybavenější, lepší, luxusnější a atraktivnější středisko je, tím jsou i vyšší ceny. Ceny skipassu v lepších a výše položených střediscích se dnes běžně pohybují kolem 50 Eur za jednodenní permanentku. Zatímco v těch menších je to zhruba kolem 40 eur,“ říká Renata Wochnerová.

Doporučujeme Flachau a Wagrain

Z Jihlavy jsou tato střediska vzdálená zhruba nějakých 400 km. Většinu cesty v Rakousku projedete navíc po dálnici a od dálnice jsou střediska jen kousek. V těchto areálech si na své přijdou jak méně zkušení lyžaři, tak i ti nároční. Dohromady nabízí 170 km sjezdovek. Lanovky i vleky jsou moderní, často i s vyhříváním a free wifi.

Bezpečnost na sjezdovkách hlídá hlídka

Jedná se o tzv. ski policii. „Určitě je potřeba si dávat pozor na alkohol během lyžování, neopatrnou, agresivní a druhé ohrožující jízdu. Pokud způsobíte někomu dalšímu neopatrnou jízdou zranění a navíc pod vlivem alkoholu, tak je potřeba počítat s tím, že i když máte uzavřené pojištění odpovědnosti vůči třetí osobě, nemusí pojišťovna plnit,“ upozorňuje Renata Wochnerová.

Spustit audio