Na Vysočině pomáhá skupina studentek bohemistek z Užhorodu. Zapojily se ve školách

18. duben 2022 06:00

Na Vysočinu dorazila šestice mladých žen - studentek bohemistiky z univerzity v Užhorodu. Díky své jazykové výbavě jsou schopné tlumočit třeba dětem ve školách.

Skupinku tvoří také Jana s Karynou, které v Česku nikdy předtím nebyly, přesto se skvěle domluví a pomáhají se začleněním ukrajinských dětí do školní výuky. Obě mladé ženy totiž studují bohemistiku a v rámci měsíční stáže momentálně působí v Jihlavě. 

Šestice studentek

Se začleněním ukrajinských dětí do školní výuky na Vysočině nově pomáhá šestice studentek bohemistiky z ukrajinského Užhorodu. Ty se do České republiky přesunuly na konci minulého týdne na měsíční stáž díky dlouhodobé spolupráci Vysočiny se Zakarpatskou oblastí. 

„Jsem poprvé v Česku, je to moje první zkušenost v životě.“ Studentka bohemistiky z Ukrajiny Kataryna Karpová se zrovna stará o děti v Ukrajinském domě v Jihlavě. „Studuju český jazyk a literaturu na užhorodské národní univerzitě. Věděly jsme, že hodně Ukrajinců jelo do Česka kvůli válce na Ukrajině.  Věděly jsme, že potřebují naší pomoc.“

Z ukrajinštiny do češtiny

Opodál sedí u stolečku další studentka Jana, která dětem překládá věci z ukrajinštiny do češtiny. „Bavili jsme se o zelenině, ovoci, říkala jsem co to je.“ Také Jana je v České republice poprvé. 

Ukrajinské studentky ale nepomáhají jen v Ukrajinském domě. Hned druhý den po svém příjezdu se zapojily do adaptační skupiny na ZŠ Evžena Rošického, říká ředitel jihlavského F POINTU Zdeněk Fiedler, který je má na starosti. „Našim cílem je, aby ta pomoc byla pestrá, aby zkusila všechna ta místa, kde pracujeme.“

Studenty bohemistiky pomáhají kromě Jihlavy ještě na základních školách v Přibyslavi, Chotěboři a Světlé nad Sázavou. 

autoři: Patrik Salát , mik
Spustit audio

Související