Chybí učitelé, kteří umí ukrajinsky. Školy včetně těch menších výuku přesto zvládají

9. duben 2022 06:00

Některé venkovské školy mají problém sehnat odborníky, kteří by mohli děti ukrajinských uprchlíků učit český jazyk. Přesto si ale zvládají poradit. 

Aby se ukrajinské děti mohly začlenit do kolektivu, potřebují znát český jazyk. Na některých školách se proto vytvářejí adaptační třídy nebo zavádějí kurzy s výukou češtiny. 

Jenže vzdělávací zařízení v menších městech a obcích na venkově mají problémy sehnat odborníky, kteří by s výukou češtiny pro cizince měli zkušenosti nebo uměli ukrajinsky. 

Angličtinářka

Angličtinářka Kateřina Zvolánková v malé třídě ve škole ve Štokách na Havlíčkobrodsku právě poprvé učí pět ukrajinských dětí český jazyk. „Přijde mi to zajímavé, a určitě je fajn jim pomoct, aby se tady cítili co nejlíp, co nejdřív.“

ZŠ Štoky, výuka angličtiny

K výuce češtiny se přihlásila dobrovolně a to i přesto, že neumí ukrajinsky ani rusky. S dětmi tak komunikuje pouze ve svém mateřském jazyce. „Sehnat lektora nebo učitele ukrajinštiny je nemožná věc tady u nás na městysi. Máme tady kvalitní pedagogy. My jsme tímto způsobem začleňovali do našeho školního kolektivu vietnamské děti, takže s tím trochu zkušenost máme. A dovolím si říct, že u těch ukrajinských dětí by to mohlo být trochu snadnější, protože ten jazyk je přeci jen o trošičku příbuznější,“ popisuje ve své kanceláři ředitel školy Petr Jakeš. 

Hledání odborníků

Hodiny češtiny zavedli pro ukrajinské děti na škole ve Štokách v řádu několika dní. „Je to opravdu díky dobrovolnosti a kvalitě zdejších učitelů. Nikoho jsme nemuseli přemlouvat. Tady opravdu každý z nich se přihlásil velice rád a dobrovolně. Takže bylo bleskový. Nebyl to žádný problém.“ 

To základní škola v Polné se nejprve pokoušela poohlédnout po odborníkovi, který by měl s výukou češtiny pro cizince zkušenosti, říká její ředitel Zbyněk Wasserbauer. „Dřív jsme se snažili najít někoho, kdo s tím má opravdu zkušenosti, oslovili jsme instituce, které nějaký zkušenosti s tím mají ale vzhledem k té situaci, která je, že nejsou žádní volní. Takže pak to došlo do stádia, kdy na nějaké dobrovolnosti učitelů. Ti, kteří mají zájem, tak se do toho můžou zapojit.“

Otázkou zatím zůstávají odměny pro učitele. Zbyněk Wasserbauer o nich bude jednat se zřizovatelem, kterým je město Polná. Podle něj se totiž stát rozhodl na výuku češtiny ukrajinských dětí nepřispívat. 

autoři: Patrik Salát , mik
Spustit audio

Související