Na středních školách na Vysočině je aktuálně 800 volných míst, šanci najít vysněný obor žáci devátých tříd pořád mají

17. květen 2023 11:09

Střední školy na Vysočině aktuálně přijímají přihlášky do druhých kol přijímacího řízení. Deváťáci, kteří se v prvním kole na vysněný obor nedostali, tak mají stále šanci.

„Na webu postupně zveřejňujeme přehled volných míst, kam jednotlivé školy ještě umožňují letošním deváťákům ještě podat přihlášku ke studiu ve druhém kole přijímacího řízení,“ říká pirátský radní kraje Vysočina pro oblast školství Jan Břížďála. „Jsou to různé obory, včetně těch gymnaziálních, středních škol zakončených maturitní zkouškou nebo výučním listem,“ dodává.

Volná místa na středních školách v Kraji Vysočina

V tuto chvíli nabízí školy na krajském portálu více než 800 volných míst. Každý den kraj jejich nabídku aktualizuje. Počet deváťáků, kteří se v prvním kole na vybraný obor nedostali a budou zkoušet štěstí v dalších kolech přijímacích zkoušek, se ale těžko odhaduje.

„Každý deváťák mohl podat přihlášku na dva obory. Mohl být přijat jen na jeden obor, ale to ho nenutí na takovou školu nastoupit. Svoje štěstí může zkusit ve druhém kole. Těch, kteří se budou účastnit druhého nebo dalšího kola přijímacího řízení, bude podle našeho odhadu 200 až 300,“ počítá Jan Břížďala.

Školy můžou vypsat i třetí nebo ještě další kolo přijímacích zkoušek. Poslední možnost pro přijetí je 31. srpna letošního roku.

Spustit audio

Související