Probíhají přijímací zkoušky na střední školy. Mladý Ukrajinec žijící v Polné chce být automechanikem

16. květen 2022 07:00

První kolo přijímacího řízení na střední školy v Česku skončilo. Někteří ukrajinští uprchlíci ale teprve v těchto dnech začínají řešit, kam jejich děti v září nastoupí na školu. 

To je případ i patnáctiletého Arťoma, který žije v Polné. V květnu si podal přihlášku na jihlavskou střední školu průmyslovou, technickou a automobilní.  

Automechanikem

Patnáctiletý Arťom, který do Česka přijel v polovině března, chce být automechanikem. „Rok, dva, tři zpátky jsme s tátou a kamarádem v garáži často rozebírali spoustu motorů.“

Na Střední škole průmyslové, technické a automobilní, kam se jde společně s matkou podívat, se hlásí na učební obor nástrojař. „Kdybys byl nástrojař, sem bys chodil učit se ten strojní zácvik,“ vedoucí odborného výcviku Stanislav Toman.

Jazyk

Právě Stanislav Toman už učil žáky, kteří neuměli dobře česky. „Občas jsme se dohadovali, co je co, ale oni byli schopní se to z toho sešitu naučit všechno. Myslím, že když přes prázdniny zapracuje s tím jazykem, tak v září bude v pohodě.“

A optimistická je i zástupkyně ředitelky školy Hana Vacková. I proto, že si Arťom vybral učební obor. „Je to pro něj lepší z hlediska té jazykové bariéry. Nejdřív si zkusit ten učební obor a potom jít na maturitní.“

Na jihlavskou technickou školu se do poloviny května přihlásili tři žáci, kteří uprchli před válkou z Ukrajiny. Ti, kteří jdou stejně jako Arťom na učební obor, nikdo v září nebude zkoušet ze znalostí češtiny. 

Podle krajského radního pro oblast školství Jana Břížďaly (Piráti) není nutné, aby žáci hned uměli plynně česky, ale aby se dokázali dorozumnět. 

Spustit audio

Související