Na sáčkách máme napsáno těstoviny, ale všichni říkáme nudle. V Benátkách dají na tradice
Pamatujete si, jaké těstoviny vám vařila babička? Asi měly daleko k dnešním italským, ale krásně lepily a byly skvělé jako šunkofleky nebo kolínka s rajskou.
Přesně takové těstoviny vyrábějí manželé Doležalovi v Benátkách u Ždírce nad Doubravou.
V budově, kde teď manželé Doležalovi vyrábějí těstoviny, býval textilní provoz. „My jsme všichni textiláci. Táta textilák, máma textilačka, my s manželkou taky,“ říká Lubomír Doležal.
Kdybychom tam měli nudle válet…
Za tím, že dnes vyrábějí nudle, je jedno náhodné prohlášení z doby, kdy se rodina dozvěděla, že provozovnu získají zpět. „U nedělního oběda táta povídal, kdybychom tam měli nudle válet, tak tam něco dělat budeme,“ vzpomíná. Nápad se ujal a brzy koupili první stroj.
Na otázku, jestli manželé Doležalovi vyrábějí nudle nebo těstoviny, oba svorně odpovídají, že na sáčcích sice mají napsáno těstoviny, ale všichni u nich kupují nudle. Paní Věra také hned přidává své nejoblíbenější rodinné nudlové recepty. Jsou to samozřejmě šunkofleky nebo kolínka s omáčkou.
„Pohlreich by z nás neměl radost, ale máme rádi eidam,“ směje se Věra Doležalová a dodává, že doma neznají ani pojem al dente, tedy těstoviny uvařené na skus. „Nemáme rádi tvrdé nudle, máme rádi to, co dělaly babičky,“ říká.
Základem je mouka
Základem nudlí z Benátek je samozřejmě mouka. Doležalovi využívají pouze regionální suroviny, takže nemají v pytlích italskou semolinu, ale naši hrubou mouku.
Kvůli hygienickým předpisům pak přidávají ne čerstvá, ale sušená vejce. A lehce i přibarvují do žluta. Samozřejmě přírodně. „Přidáváme kurkumu. Hlavně kvůli barvě, aby to bylo pro zákazníka atraktivní,“ vysvětluje Lubomír Doležal.
V sáčcích nudlí z Benátek nenajdete penne, tagliatelle nebo fusilli, ale například vlasové nudle, kolínka, vrtulky, těstovinovou rýži a samozřejmě písmenka. To vše se vyrábí ve strojích, které připomínají větší mlýnky na maso.
Těsto se z nich protlačuje přes kovové matrice. Hotové nudle pak jdou do sušičky, kde se suší na vlhkost, která zaručí velmi dlouhou trvanlivost.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?
Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka
Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama
Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.