Na předoperační vyšetření si raději neberte punčocháče, radí lékař

27. listopad 2015
Dobré odpoledne

Lidé z Vysočiny si nechávají operace na zimu. „Chystanou operaci lidé z Vysočiny odkládají, až skončí práce na zahrádce. A pak se teprve objednají,“ potvrdil lékař interní ambulance novoměstské nemocnice Pavel Blahák.

„Rozsah předoperačního vyšetření záleží na náročnosti operace. Při jednoduchých zákrocích zvládne pacienta vyšetřit i obvodní lékař, u středních a náročných operací musí předoperační vyšetření provést internista,“ objasnil host odpolední poradny.

Součástí předoperačního vyšetření je i EKG

Operace žlučníku se dnes provádějí převážně laparoskopicky z malých řezů. „Je to jeden z běžných operačních zákroků, které se řadí mezi středně náročné. Pacient přijde týden před naplánovanou operací na vyšetření. Přichází nalačno a měl by si ještě na chvilku sednout, aby se zklidnil a stabilizovaly se biochemické parametry,“ vysvětlil Pavel Blahák.

Lékaři pacientům také odeberou krev a natočí EKG. „Doporučuji chodit bez punčocháčů, protože elektrody EKG se přikládají i na dolní končetiny v oblasti kotníku a je třeba dostat se až na kůži. Natočit EKG tedy není možné přes punčocháče. Je lepší přijít na vyšetření v kalhotách nebo sukni, která se dá vykasat, ale punčocháče musí dolů celé. Problém to bývá zvláště u méně pohyblivých pacientek,“ poradil Pavel Blahák.

Počítejte také s rentgenem a ultrazvukem

„Dále se snímkují plíce a ultrazvukem vyšetřujeme oblast, která bude operovaná. Podle typu operace se provádějí ještě například neurologická nebo další specializovaná vyšetření,“ řekl na Regionu lékař interního oddělení novoměstské nemocnice.

Příprava na operaci může odhalit vážné onemocnění

„Při předoperačním vyšetření se často stává, že zjistíme onemocnění, o kterém pacient dosud nevěděl. Například cukrovku, ale i jiná. Kvůli zjištěné nemoci pak může být dokonce odložena chystaná operace,“ svěřil se se zkušenostmi Pavel Blahák.

Dříve museli lidé před operací šlapat na kole

„Dříve se před operací často prováděl zátěžový test, kdy pacient šlapal na kole a měřilo se mu EKG. Dnes už jen výjimečně, spíše se dělají vyšetření klidová. Také se výrazně zkrátila celková doba, kterou pacient před a po operaci v nemocnici stráví. Je to ku prospěchu věci. Je to dané lepší operační technikou, menším množstvím komplikací a lepšími léky,“ dodal Blahák.

Spustit audio