Na Medlově napsal Jaroslav Ježek „Tmavomodrý svět“

2. září 2015

V úterním Tandemu jsme přivítali Jiřího Trnku, koordinátora běžeckých tras na Novoměstsku. Je původem z Brna, ale teď, když je v důchodu, žije celoročně na chalupě ve Fryšavě pod Žákovou horou. Na Novoměstsko ho kdysi nalákali kolegové z práce, kteří tam z Brna jezdili na dovolenou.

„Líbily se mi lezecké trasy, ale jsou tu i velké lesy, rybníky, v létě ideální na kolo, v zimě na lyže. A traduje se, že do rekreačního střediska na Medlově jezdili také pan Werich s panem Voskovcem, a že tu Jaroslav Ježek napsal píseň Tmavomodrý svět,“ popisuje Jiří Trnka.

Když je ideální počasí, tedy alespoň čtyřicet centimetrů sněhu, je pro běžkaře v okolí Nového Města na Moravě připraveno až osmdesát kilometrů rolbou upravených tras. Vedou zejména po loukách, polích, v lese výjimečně, protože lesníci a myslivci mají často proti běžeckým trasám v revíru výhrady.

„Všechny trasy, jejich mapy, sjízdnost, ale také to, kde se právě pohybuje rolba, si můžete zkontrolovat na našem webu lyzovani.nmnm.cz. Tam také najdete číslo účtu, na které můžete přispět na úpravu tratí. Např. v Rakousku nebo Itálii je totiž běžné, že ještě na parkovišti od vás vyberou vstupné na běžecké trasy,“ připomíná v Tandemu Jiří Trnka.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.