Na letošní Běh kolem Holého vrchu u Jívoví mrzlo. Dříve si závodníci stěžovali na vedro

Výška Holého vrchu u obce Jívoví je 662 metrů nad mořem. Před sedmi lety začala parta nadšenců pořádat vždy první víkend v dubnu běh kolem tohoto vrchu.

Po dvouleté pauze se letos běželo popáté a na trať o délce půlmaratonu se pustila více než stovka běžců z celé země. 

Teplo a teď mráz

Na krátké trati běžely i děti, a to navzdory mrazivému počasí. „Máme to schválně, protože si nám v minulých ročnících někteří závodníci stěžovali na velké vedro, tak jsme zkusili trochu jiný koncept, ale myslím, že se zase vrátíme k tomu původnímu,“ směje se organizátor Václav Novák, který pořádá i se svou neteří a synovcem už pátý ročník. 

První se konal před sedmi lety, minulé dva ročníky byly vinou covidové pandemie zrušené. 

Setkání na Nový rok i v dubnu

Závod vznikl na základně novoročního setkání okolních obcí na Holém vrchu. „Vždycky tam má jedna z dědin občerstvení, je to už taková dlouholetá tradice, kde se schází na pět set, šest set lidí. Kromě Jívoví je to Dobrá Voda, Vídeň, Bory, Radenice, ze Skleného i z Křižanova. A mně se ta akce líbila, tak mě napadlo, že by bylo hezké, kdyby se ten kopec dal oběhnout. A když už oběhnout, tak aby to mělo nějakou oficiální trať, a napadl mě půlmaraton,“ vzpomíná Václav Novák na první krůčky závodu, který pořádá společně se svou neteří Ivonou Hofmann a synovcem Petrem Holým. 

Šipky z mouky

Trať se značí kromě pásků, které se ihned po závodě z přírody odstraňují, také moukou. „Ano, prostě se šipky na zemi vysypou moukou. Dneska padlo zhruba šest kilo,“ směje se Václav Novák. 

„Osobně nemám rád ty spreje, které pak zůstanou. Ta mouka má tu výhodu, že vydrží i přejezd autem, vydrží, i když prší, to je pak na zemi mokrá mouka nebo nějaké těsto,“ vysvětluje se smíchem. 

Aby nemusel každý závodník běžet celou trať, existuje i možnost běžet štafetu. Pátý ročník podle vydaných čipů, které měří každému běžci přesný čas, absolvovalo na 120 lidí, potvrzuje třetí z pořadatelů Petr Holý. 

V chladném počasí obec vytopila kulturní dům, kde se po závodě může každý ohřát. Večer pak čeká všechny pomáhající dobrovolníky, bez jejichž pomoci by se organizátoři neobešli, příjemné posezení. Za rok se v Jívoví běžce sejdou znovu.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.