Na kontě mají 24 her a už brzy představí další. Repertoár Divadla A.D. Stonařov tvoří hlavně komedie

17. únor 2023

Divadelní spolek A.D. Stonařov funguje od roku 1976 s desetiletou přestávkou. Mezi lety 1988 a 1999 si jeho herečky udělaly pauzu na mateřské povinnosti. Na přelomu tisíciletí si ale řekly, že by byla škoda tradici opustit a soubor začal znovu hrát.

Stejně jako na celou kulturu i na stonařovské ochotníky dopadla pandemii koronaviru. Je zasáhla ale ještě o dost citelněji. V roce 2020 zemřela letitá principálka divadla Anna Dvořáková. „Proto ten název A.D.. Máme to jako zkratku, ale je to Anna Dvořáková, takže používáme A.D. Divadlo Stonařov,“ vysvětluje její nástupkyně Lenka Doležalová. „To byla rána, zasáhlo nás to všechny a v tu chvíli jsme nevěděli, jestli vůbec budeme dál fungovat, co budeme dělat. No, nakonec jsme řekli, že to by nám Anička neodpustila, takže jsme se do toho vrhli a začali jsme zkoušet a je to moc dobře,“ dodává principálka. 

Divadlo A.D. Stonařov má na kontě už 24 her a nastudovanou další. Převládají komedie. Divadlo musí bavit nejen diváky, ale i herce. I když si na nedostatek herců stonařovský ochotnický spolek nemůže stěžovat, často u něj totiž hostují herci z okolních spolků, další místní by určitě uvítali.

„Zajímavostí, kterou se můžeme pyšnit, je, že ve spolku máte hodně divadelníků coby manželských párů,“ směje se energická šéfka divadla. V červnu navíc soubor čeká divadelnická svatba herců, kteří se seznámili až na divadle.

  1. února představí Divadlo A.D. Stonařov svoji novou hru.
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.